2024. május 6. - Ivett, Frida

A NATO kulcsfontosságú számunkra

A NATO-nak kulcsszerepe van a biztonság megőrzésében és kiszélesítésében, különösen a jelenlegi globális pénzügyi-gazdasági válságban, amely a biztonságérzet jelentős romlását hozza magával.
2009. március 11. szerda 09:02 - HírExtra
A miniszter, aki aznap érkezett négynapos hivatalos látogatásra az Egyesült Államokba megjegyezte, sok tagállam, köztük Magyarország már átalakította védelem- és külpolitikáját, hogy meg tudjon felelni az új típusú kihívásoknak.

Azt mondta, a NATO "állandó konszenzuskényszerben is hatékony tudott lenni az elmúlt két évtizedben"; békét teremtett a Balkánon, és felvette a harcot Afganisztánban a terrort támogató tálib rezsimmel.

A miniszter példaértékűnek nevezte az Egyesült Államok és Magyarország katonai együttműködését. Felidézte, hogy a két ország már a magyar NATO-csatlakozás előtt szoros katonai kapcsolatot alakított ki, Magyarország a 90-es évek közepétől logisztikai támogatást nyújtott az amerikai haderőnek a boszniai béketeremtésben. A két szövetséges között később közvetlen katonai együttműködés jött létre az iraki és afganisztáni békefenntartásban.

Kifejtette: Magyarország példaértékű összefogás élére állt azzal, hogy belevágott egy, a szövetség jövőjét előrevetítő kezdeményezésbe, befogadta Pápán a 12 nemzet katonáit tömörítő C-17-es NATO légiszállító programot.

Dan Fried, az európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes a NATO-bővítés kapcsán úgy fogalmazott: ami egykor lehetetlennek tűnt, utólag elkerülhetetlennek bizonyult. A megtett utat, az eredményeket méltatva azt mondta, az, hogy Magyarország és az Egyesült Államok egyeztet például Grúzia NATO-tagságáról és az afganisztáni együttműködésről, húsz éve még legfeljebb egy budapesti kabaréban hangozhatott volna el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását