2024. április 20. - Tivadar

A Fidesz csak akkor segít, ha megválasztják

A Fidesz adócsökkentő programjának konkrét számait akkor döntik el, ha kormányt alakítanak - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az ATV-nek adott keddi interjújában.
2009. március 10. kedd 21:55 - HírExtra
  Az ATV Egyenes beszéd című műsorában a pártelnököt arról kérdezték, hogy megvannak-e a konkrét számok a Fidesz programjában. Orbán Viktor azt mondta: "mindennap változik a helyzet, minek kellene most meglennie?"

Arra a felvetésre, hogy ezek szerint a Fidesznek nincsen programja, azt mondta: van programjuk, a Fidesz az adócsökkentés programját képviseli.

Úgy folytatta: "ha most van a választás, három hónap múlva kormányt kell alakítani, akkor abban a táblázatban amit be kell nyújtani(...) ott a megfelelő számok is szerepelnek".
Szerinte az adónemek csökkentése attól függ, hogy az ország milyen pénzügyi állapotban érkezik meg a választások napjához, de a mai állapot szerint jelentős adócsökkentést hajtanának végre, elsősorban a személyi jövedelemadó (szja) oldalán.

Orbán Viktor arra is figyelmeztetett, hogy "csontvázak is vannak még a szekrényben", amiket nem is tudnak számba venni egészen addig, amíg nincs meg a kormányzati átadás-átvétel. Példaként elmondta, hogy az ÁSZ legutóbbi tanulmánya szerint 800-1000 milliárd forint közötti adósságállománya lehet az önkormányzatoknak, és szerinte ennek csak kevesebb mint felét tudják visszafizetni, a többi a központi kormányzatot terheli majd.

Elmondta, hogy a szja esetében több kulcsban gondolkodnak, de sokan vannak a Fideszben, akik egykulcsos adórendszert akarnak, ők 18 és 20 százalék közötti mértékről beszélnek. Ő maga azonban a családi adózás mellett van, amely az adórendszerben jutalmazza a gyermekvállalást.

Arra a kérdésre, hogy ha például az egyik kulcs 18 százalékos lenne, akkor mekkora lenne a másik, Orbán Viktor azt mondta: "Ezt majd el fogjuk dönteni, ha kaptunk elég bizalmat a választóktól, leírunk egy kormányprogramot, amibe bevonjuk a vállalkozókat, munkaadókat és így tovább".

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, a Fidesz Erős Magyarország programjában erőteljes, érzékelhető adócsökkentést javasolnak, és ugyan a programban mérték nem szerepel, de az 1998 és 2002 közötti 10 százalékos tb-járulék csökkentésnél csak nagyobb mértékűről érdemes beszélni.

Szerinte olyan adórendszert alakítanának ki, amely egyszerre ösztönöz munkára és gyermekvállalásra, így ha a Fidesz kerül kormányra, akkor az, aki dolgozik és gyermeket nevel, a mainál jobban fog járni, egyszerűbben és alacsonyabb kulccsal fog adózni.

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, nem igaz, hogy feltétlenül valamiről le is kell mondani az adócsökkentés fejében. Példaként hozta Romániát és Szlovákiát, ahol radikálisan csökkentették az adókat, és fél éven belül az alacsonyabb adókulccsal több pénzt szedtek be.

Szerinte meg kell próbálni több embert rávenni arra, hogy a legális gazdaságban dolgozzon, hiszen ha többen dolgoznak, több lesz a bevétel is, és nem kell olyan megszorítás, "amitől kihullik az emberek haja". Hozzátette: ezt meg is tudják csinálni, ezért felelősséget vállal.

Arra a kérdésre, hogy miért nem ül le tárgyalni Gyurcsány Ferenccel, és miért nem próbálnak közös nevezőt kialakítani a válságból kivezető útról, Orbán Viktor azt mondta: a válságból kivezető úthoz kormányzati döntések kellenek, ezek pedig feles törvénnyel megalkothatók.

"A mamám mindig azt az mondta, amikor a vacsoránál ezt is kértem, azt is kértem, hogy - édes fiam, meg ne rágjam helyetted?! Hát lassan itt tartunk: fogjam a kezét, vagy a kezüket, hogy adót így kell csökkenteni, tetszik tudni, a szürkegazdaság ellen meg így kell harcolni?" - fogalmazott.

Szerinte ettől a kormánytól lassan mindenki meg akar szabadulni, beleértve az üzleti és a szellemi életet is, a kormány mögé bizalmat nem lehet hozni, még úgy sem, ha az ellenzék odaviszi a bizalmi tőkéjét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását