2024. május 19. - Ivó, Milán

Támad a belvíz: a Hanságban már nagy a baj

Újabb szivattyútelepeket helyeztek üzembe szombaton a Hanságban, mivel a régióban már 9.000 hektárt borít a belvíz - tájékoztatta a vízügyi szervezet központi védelemvezetője az MTI-t.
2009. március 7. szombat 15:27 - HírExtra
A másodfokú belvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van a Rábca menti és a Kapuvár-hansági szakaszon. Szombattól már hat szivattyútelep üzemel éjjel-nappal, a belvíz lakóterületeket egyelőre nem veszélyeztet - mondta Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Néhány településen a vízelvezető árkok karbantartási hiányosságai okozhatnak gondot - tette hozzá a szakember.

Az igazgató tájékoztatása szerint szombaton Mosonszentmiklóson, Tárnokrétin és Győrsövényházon indították el a szivattyútelepeket, s továbbra is dolgoznak a pénteken üzembe állított telepek Börcsön, Lesváron és Bősárkányban. Valamennyi telep éjjel-nappal működik, ez a legfontosabb teendő másodfokú belvízvédelmi készültség esetén. A szivattyútelepek a Rábcába és a Hangság-főcsatornába emelik át a vizet.

A belvízzel elöntött terület növekedését az utóbbi napok esőzése és a szivárgó csapadék idézte elő. Ehhez társult a Dunán levonuló kisebb árhullám, amely nehezíti a vízszintek apadását - magyarázta a jelenség okát a szakember.

A Fertő-tó térségében, a Hangság-főcsatorna mentén elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Ezen a területen terelik a vizet a kisebb zsilipek mozgatásával.
Szüts György, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: Kapuváron egy mélyebben fekvő külterületen lévő lakóház köré helyeztek el homokzsákokat még pénteken, hogy megelőzzék a víz betörését az épületbe. Ezzel összefüggésben az igazgató rámutatott: a fő probléma az, hogy sok településen hiányzik az összefüggő árokrendszer.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását