2024. május 21. - Konstantin

Választások feleannyiért?

Feleannyiba kerülnének az országgyűlési választások és parlament működésén is évi négymilliárd forintot lehetne megtakarítani a kormány kisebb parlamentről és listás, egyfordulós választásról szóló javaslatával - mondta pénteki online tájékoztatóján Budai
2009. március 6. péntek 12:15 - HírExtra
Emlékeztetett arra, hogy a kormány szerdán nyújtotta be a parlamentnek az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényjavaslatot és az ehhez kapcsolódó alkotmánymódosítást.

Ebben a kormány listás, egyfordulós választási rendszerre tesz javaslatot, amelynek eredményeként 199 fős lenne a jövőben a parlament a mostani 386 fős helyett.
Budai Bernadett szerint a választási rendszer átalakításával a jelenlegi nyolcmilliárd forint helyett feleannyiba, négymilliárdba kerülnének az országgyűlési választások, emellett a kisebb parlament évente további négymilliárd forintos megtakarítást jelentene.
Elmondta, hogy a tervek szerint a törvény 2009 decemberében lépne hatályba, így legkorábban a 2010-es választásokon lehetne alkalmazni.

A kormányszóvivő a tisztán listás rendszer előnyeként említette, hogy az egyéni választókerületi egyenlőtlenségeket kiküszöböli, ezáltal a választó akaratot is jobban tükrözi és arányosabb képviseletet eredményez. Hozzátette, hogy a kormány javaslatával egyszerűbb és átláthatóbb lenne a rendszer a választópolgárok számára.

A kormány azt javasolja, hogy szűnjön meg a jelenlegi vegyes, pártlistás és egyéni képviselői rendszer. Ehelyett a 199 országgyűlési képviselőből 176 képviselőt területi listákon választanának meg, 23-at pedig a töredékszavazatok arányában osztanának ki a pártok országos listái között.

Az előterjesztés szerint érvényben maradna a jelenlegi ötszázalékos parlamentbe jutási küszöb, ugyanakkor az országgyűlési egyéni választókerületek és az időközi választás megszűnésével összhangban a megszűnne az érvényességi, illetve eredményességi küszöb.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását