2024. május 3. - Tímea, Irma

Okosabbnak hazudják magukat

Az emberek szívesen kérkednek irodalmi élményeikkel, hogy okosabbnak és vonzóbbnak tüntessék fel magukat, holott többnyire hazudnak, mikor azt állítják, hogy olvasták Tolsztoj Háború és béke vagy Orwell 1984 című regényét - állította egy brit felmérés.
2009. március 5. csütörtök 16:30 - HírExtra
A név nélkül válaszoló több mint 1300 megkérdezett kétharmada árulta el, hogy hazudik, mikor olvasmányairól kérdezik - derült ki a Nagy-Britanniában csütörtökön ünnepelt Könyv Világnapja alkalmából nyilvánosságra hozott kutatásból.

A felmérést bemutató Telegraph meglepőnek találta, hogy még a viszonylag rövid és olvasmányos Orwell mű, az 1984 is szerepel azon könyvek tízes toplistáján, amelyekről mindenki csak állítja, hogy olvasta.

A tíz könyv ellen az szól, hogy többnyire jó hosszúak, és különben is játszotta már dramatizált változatukat a televízió. Ilyenek a Háború és béke, James Joyce Ulyssese, de még a Biblia is. De Salman Rushdie sem járt jobban Az éjfél gyermekei című ünnepelt regényével, s már Barack Obama Dreams of My Father című hitvallásáról is sikk azt hazudni, hogy átrágta rajta magát az ember.

Hogy akkor mit is olvasnak a britek valójában? A felmérés adatai szerint a legtöbben J. K. Rowling Harry Potter-regényeit (61 százalék), John Grisham krimijeit (32 százalék) vagy Sophie Kinsella trendi könyveit (22 százalék) falják.

Jonathan Douglas, a kutatást megrendelő angol Országos Műveltségi Szövetség (National Literacy Trust) igazgatója szerint az emberek elsősorban azért hazudnak, hogy intelligensnek, olvasottnak, és ezáltal szexuálisan vonzóbbnak tűnjenek partnerük előtt.

Mint mondta, a válaszadók arra bazíroznak, hogy feltehetően választottjuk sem olvasta a könyvet. Persze így könnyen csapdába is eshetnek - figyelmeztetett.

Ugyanakkor maga Douglas is bevallotta, hogy bár teológiai végzettségéhez kötelező volt, nem olvasta végig az Ótestamentumot. (Azért átment.)

A felmérésből egyéb apró titkokra is fény derült: az olvasók kétharmada könyvjelző használata helyett szamárfület hajt, és csaknem a felük átadás előtt kiolvassa a könyvet, amelyet ajándékba vett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását