2024. május 3. - Tímea, Irma

Charles Simonyi harmadszor is nekivág

Charles Simonyi magyar származású amerikai űrturista, aki néhány hét múlva újra a Nemzetközi űrállomásra indul, csütörtökön közölte: megállapodott felségével, hogy harmadik űrutazás nem lesz, így ez a második lesz egyben utolsó űrutazása.
2009. március 5. csütörtök 12:45 - HírExtra
Nem kizárt, hogy Simonyi egyelőre az utolsó űrturista lesz, mivel a Nemzetközi Űrállomáson egyszerre dolgozó űrhajósok számának növelése miatt várhatóan leáll a turistaprogram, legalábbis egy időre. Ennek ellenére Simonyi úgy vélekedett, hogy az űrturizmus a továbbiakban fejlődni fog. Ezt azért hiszi - mondta -, mert ezek az utak bevételt hoznak, és lehetővé teszik kísérletek elvégzését, amelyek szintén hasznot hajtanak.

Míg első űrutazása 25 millió dollárjába került, addig a küszöbön állóért már 35 millió dollárt fizetett. "Büszke vagyok arra, hogy a pénzem a világűr meghódítását szolgálja, bár nem nagyon sokat fektetek ebbe, s barátaim, köztük Sergey Brin, a Google alapítója jóval többet fordít e célra" - mondta.

Simonyi második útja során folytatja majd azokat a tudományos kísérleteket a Nemzetközi Űrállomáson, amelyeket két évvel ezelőtt megkezdett, így azt kutatja doziméter segítségével, hogy milyen hatással van a sugárzás az emberi szervezetre, és más biológiai kísérleteket is végez. Hozzátette, hogy ezekre önként vállalkozott, mivel tudja, milyen elfoglaltak az űrhajósok.

Hangoztatta, ezúttal kevésbé ideges, de lelkesebb mint két éve, s nagyon várja az utat, mert a korábbi tapasztalatai alapján már jobban tudja, mire kell odafigyelni.

Beszámolt az újságíróknak arról is, hogy az előző útja óta megnősült, s hogy magával viszi a világűrbe felesége két gyűrűjét és egy tőle kapott plüssfigurát.

Az 1948-ban Budapesten született és 1968-ban az Egyesült Államokba települt Simonyi 1981-ben került a Microsofthoz, ahol egyebek között a Word és az Excel fejlesztését vezette. A Microsoftot 2003-ben váratlanul elhagyta, hogy üzlettársával megalapítsa az Intentional Software Companyt. Jelentős magánvagyont halmozott fel.

2007. április 7-én indult a Szojuz TMA–10 űrhajóval 11 napos űrutazására a Nemzetközi Űrállomásra a világ ötödik űrturistájaként. Második útjára - hetedik űrturistaként - várhatóan március végén indul a Szojuz TMA-14 fedélzetén.

A svájci Esther Dyson, a digitális technológiák szakértője, újságíró, aki Simonyi dublőreként vett részt a felkészülésben, annyit mondott: reméli, hogy valamikor, ha most nem is, eljut majd a világűrbe, amely gyerekkora óta foglalkoztatja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását