2024. április 20. - Tivadar

Népszavazás az önvédelemről

Országos ügydöntő népszavazást kezdeményez Szepessy Zsolt, Monok független polgármestere azért, hogy módosítsák a büntető törvénykönyv azon szakaszát, amely a jogos önvédelemről szól.
2009. március 4. szerda 18:33 - HírExtra
Azt szeretnék elérni, hogy ne az legyen a későbbi gyanúsított, ne az legyen büntethető, aki saját, vagy esetleg mások tulajdonának, testi épségének védelmére kel. Még akkor sem, ha az általa alkalmazott védekezés módszere az arányosságot túllépi - mondta Szepessy Zsolt az MTI-nek.

A kérdés úgy szól: "Akarj-e Ön, hogy az Országgyűlés a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvényt akként módosítsa, hogy ne legyen büntethető az a személy, aki saját, illetőleg mások személyét, tulajdonát, testi épségét, életét fenyegető, veszélyeztető jogtalan támadást vagy magatartást - ideértve a Büntető Törvénykönyv tényállásait és azok szabálysértési alakzatait - úgy akadályoz meg vagy előz meg, hogy a megakadályozáshoz, megelőzéshez szükséges mértéket bármilyen arányban, bármilyen eszközzel túllépi; még akkor sem, ha a támadás megakadályozása, megelőzése közben vagy annak következtében a támadó súlyosan megsérül vagy életét veszti?" - ismertette az aláírásgyűjtő íveken olvasható szöveget a polgármester.

Úgy fogalmazott: az emberek biztonságérzete romlott, hiszen a bűncselekmények egyre durvábbak, egyre több az erőszak, emellett a bűnözők egy része úgymond "azt hiszi, neki mindent szabad".

Hozzátette: a vidéken élő egyszerű ember a legkiszolgáltatottabb, főleg ha már idős, beteg és egyedül él. A kis vagyonát, értékeit sem tudja már megvédeni, hiszen ha hagyja, akkor reggelre minden "eltűnik" a portájáról, ha pedig szól, akár az élete is veszélyben foroghat.

Szepessy Zsolt véleménye szerint amennyiben az állam nem tudja az állampolgárok védelmét garantálni, akkor legalább arra adjon lehetőséget, hogy megvédhessék magukat és az önvédelem miatt jogilag ne lehessen őket felelősségre vonni. Az íveket a jövő héten adják át jóváhagyásra az Országos Választási Bizottságnak, illetve személyesen nyújtják át az illetéke szaktárca miniszterének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását