2024. május 16. - Mózes, Botond

Napelemmel egy egész települést?

Mintegy négyezer háztartás energiaigényét fedezi az a francia farmer, aki napelemeket telepített a Vosges-dombok lejtőin elterülő farmján Északkelet-Franciaországban.
2009. március 1. vasárnap 13:13 - HírExtra
A baromfitartással és gabonatermesztéssel foglalkozó Jean-Luc Westphal busás mellékjövedelemre számít a napenergia-termelésből.

A munster-géromé sajtról és remek fehérborairól híres vidéken található napelem-mező a világ egyik legnagyobbja, legalábbis az úgynevezett "integrált" típusúak közül, amelyekben a napelemeket nem csupán ráerősítik az épületek tetejére, hanem be is építik azokba. A francia kormány egyebek közt esztétikai szempontból is támogatja ezt a megoldást, miután a szélerőműveket az utóbbi időben sok kritika érte a táj elcsúfítása miatt.

Noha a Vosges-domboknál lévő napelem-hálózat mérete egyedülálló, maga az ötlet nem új. Westphal egyike a francia farmerek kis, ám gyorsan bővülő csoportjának, akik mezőgazdasági tevékenységükből származó bevételüket napenergia értékesítésével egészítik ki.

A francia állam hosszú távú, garantált felvásárlási szerződésekkel próbálja farmereit a megújuló energiaforrásokra épülő áramtermelésére ösztönözni, hiszen az ország azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra 23 százalékra növeli az ilyen energiaforrások teljes energiafogyasztáson belüli részarányát.

A szűkös hitelviszonyok ellenére Westphal meg tudta győzni a bankokat, hogy finanszírozzák a 20 millió eurós projektet, melyből a farmer évi 2 millió eurós jövedelmet remél. A garantált állami szerződések mellett elsősorban a napelem-mező mérete volt az, ami meggyőzte a bankárokat - mondta Westphal.

Franciaországban 2008 végén 25 megawatt energia származott napelemekből, ami eltörpül a 63.260 megawattos teljesítményű atomerőművek mellett. Mindazonáltal az országban 2006 óta sikerült évente megduplázni a napenergia kiaknázását, és a kormány tervei szerint a napelemek összteljesítménye 2020-ra 5.400 megawattra növekedhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását