2024. április 27. - Zita

Politikai egyeztetés a főváros költségvetéséről

E héten nem, csak március második hetében, de még a törvényben előírt 15-ei határidő előtt tárgyal a Fővárosi Közgyűlés a Fővárosi Önkormányzat ez évi költségvetéséről - tudta meg az MTI a fővárosi MSZP és SZDSZ szerdai, kibővített körű, koalíciós egyezte
2009. február 25. szerda 11:33 - HírExtra
John Emese SZDSZ-frakcióvezető és Szabadai Viktor, a párt budapesti elnökségének tagja elmondták, hogy a következő hetekben folyamatosan egyeztetnek a büdzsé tervezetéről és az ahhoz benyújtott hétpontos szocialista módosításról. Ez a javaslat egyébként két százalék körüli értékben módosítaná a jelenlegi 531 milliárd forintos kiadási főösszeget - tették hozzá. John Emese közölte, hogy a szocialisták a hét pontból kettőről mindenképpen külön kívánnak tárgyalni. Az általuk preferált kérdéskör a budapesti egészségügyi modell és a budapesti városépítészeti modell.

A szabad demokrata politikusok tájékoztatása szerint a koalíciós megbeszélés eredményeként a költségvetési tárgyaló delegációk elkülönítik majd azokat a javaslatokat, amelyek mindkét fél számára elfogadhatók. Ezek azok, amelyeknek a forrásoldala rendezett - mondták. Hozzátették, hogy külön gyűjtik azokat a javaslatokat, amelyek "nem férnek bele" a költségvetésbe, és lesznek olyanok is, amelyekről tovább lehet majd egyeztetni. Ez a három csomag a jövő hét elejére összeáll, és utána lehet erről újabb politikai egyeztetést tartani, várhatóan március 6-án. A koalíciós politikai egyetértés kialakulása után tárgyalásokat kezdenek a költségvetésről az ellenzékkel is - tette hozzá John Emese.

A politikusok elmondták, hogy a költségvetésről tárgyaló közgyűlési időpontként, mint legvégső határnapként, március 14-e, egy szombati nap merült fel. Megjegyezték, hogy a találkozón arról nem esett szó, hogy a közgyűlésben jelenleg meglévő szavazási patthelyzetet miként lehet feloldani.

A 67 fős Fővárosi Közgyűlésben Hunvald György (MSZP) előzetes letartóztatása miatt 33-33 képviselője van az MSZP-SZDSZ koalíciónak és a Fidesz-KDNP-MDF tömbnek is. A fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség társelnöke, Bagdy Gábor kedden kijelentette, hogy nem szavazzák meg a költségvetést. Az MDF budapesti elnöksége pedig állásfoglalásban szólította fel három fővárosi képviselőjét a büdzsé elutasítására.

Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke és a megbeszélésen részt vevő szocialista politikusok nem kívántak a találkozó tartalmi elemeiről semmit elmondani. Burány Sándor csupán annyit jegyzett meg, hogy "politikai helyzetelemzést folytattak".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását