2024. május 6. - Ivett, Frida

Gyenesei megszüntetné a felesleges hivatalokat?

Nem az önkormányzatokból, hanem a hivatalokból van sok; az önkormányzati képviselők számát 26 ezerről 14 ezerre csökkentenék, de a települések önállósága megmaradna - mondta az önkormányzati miniszter pénteken a Nap-keltében.
2009. február 20. péntek 09:07 -
Ma a 3.194 önkormányzat munkáját 1.899 hivatal szolgálja ki, és ezek között 600 olyan van, amelynek területéhez 1500 embernél kevesebb tartozik - közölte Gyenesei István.
Hozzátette: azt szeretnék, ha ez az 1.500 lenne a határ, ami alatt nem lehetne önálló hivatalt működtetni. Ugyanakkor még egy félszáz lelkes településnek is lehetne saját önkormányzata, így autonóm maradhatna.

Utalt arra, hogy a 3.194 települési önkormányzat közül minden harmadik (1.034) olyan, ahol a lélekszám 500 alatt van.A szakminiszter elmondta azt is, elképzelései szerint az önkormányzati képviselők számát a jelenlegi 26 ezerről 14 ezerre csökkentenék, ám ez differenciáltan jelenne meg az egyes településtípusoknál.

Eszerint (a polgármestereken túl) 500 lakosig két képviselője lenne egy településnek, efölött kétezer főig négy, 2 ezer és 5 ezer lakos között hat, 10 ezer felett nyolc, míg a 100 ezer feletti városok esetében 18. A jelenlegi 66 (plusz a főpolgármester) fős Fővárosi Közgyűlés képviselőinek száma 33 és 40 közé csökkenne. (A kerületi önkormányzatokra nem tért ki a miniszter.)

Kérdésre szólt az üdülési csekkek tervezett megadóztatásáról is. Véleménye szerint az üdülési csekk intézményéhez csak "nagyon óvatosan szabad hozzányúlni", mert az komoly idegenforgalmi bevételt jelent a költségvetésnek.

Mint mondta, az üdülési csekk egy kisebb mértékű megadóztatásról kezdődtek tárgyalások, ám ennek részleteiről csak annyit mondott, hogy a mértéke 0 és 33 százalék között lehet, és hogy erről heteken belül dönthetnek.

Arra a kérdésre, tudomása szerint lesz-e kormányátalakítás az MSZP márciusi tisztújítása után, azt mondta: "ez a felröppent kacsa" a legutóbbi kormányülésen is szóba került, ám Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ott "nagyon határozottan" kijelentette, "nincs oka a kormány összetételén változtatni, ezzel a kormánnyal szeretné a ciklust lezárni".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását