2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Vagyonosodási vizsgálatok: a lehetőségek és a gyakorlat harca

Történt a Cozma ügy, és hirtelen vagyonosodási vizsgálatot indítottak az egész Sztojka família ellen - gyanús lett a bodzaszedésből és fémhulladék-gyűjtésből a vadiúj fullextrás Audi.
2009. február 13. péntek 13:39 - Pásztor Balázs
Sztojkáékat a rendőrség jelentette fel az APEH-nál, valószínűleg a világhálón szétterjedt luxuskocsis kép miatt. Az APEH több mint 17 ezer vagyonosodási vizsgálatot végzett el az elmúlt két évben, és ennek alapján csaknem 74,5 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel. Ez eddig rendben is van, de alapesetben ki, miért és hogy rendelhet el vagyonosodási vizsgálatot?

Az APEH figyel téged

A vagyonosodási vizsgálat az, amikor Magyarország rettegett négybetűs szervezete megvizsgálja azt, hogy vajon honnan tett szert az adott illető akkora összegnyi értékre, amekkora már másoknak is szemet szúr. Ennél fogva ilyet nem kezdeményeznek szegény, vagy épp csőd felé tartó emberek ellen, és a felhalmozott vagyonnak sem árt nagyobbnak lennie két új disznónál.

Az eljárást természetesen kezdeményezheti maga az APEH (általában illeték és jövedelem bevallások összevetése, nagy összegű tagi kölcsönök, valamint magas pénztárhiány esetében), de támaszkodhat különböző pénzintézetek gyanús pénzmozgásról tett jelentésére, feljelentésre, és névtelen bejelentésre is. Tehát elviekben megvan a lehetőség arra, hogy bármilyen jóérzésű állampolgár felhívja a figyelmet a pofátlanul gazdag, elkorruptálódott társadalmi fertőkre.

Csakhogy nem éppen ismert ennek a menete. Névtelen bejelentés, de kinél? Nyilván nem a rendőrségnél. Ha meg a helyi APEH-os irodába megyek be, akkor az ott csücsülő segítőkész kishölgy valószínűleg ugyanakkora csodálkozó szemekkel nézne rám, mint én a szomszédra, amikor beállított az új Mercivel, amit elméletileg a munkanélküli segélyből vett meg. A honlapra elzarándokolva pedig még a keresőmotor használatával sem találtam rá, hogy is lehetne ilyen bejelentést tenni. Persze gondoltam én - ahogy gondolná az átlagember is.

Spicliskedés önvédelemből

Így inkább felkerestem az APEH-ot, akik eloszlatták zavaros elgondolásaimat. Elviekben személyesen, bármelyik APEH irodába besétálva, vagy telefonon, sőt akár e-mailen is meg lehet tenni a bejelentést, ők foglalkoznak vele. Ha névvel teszi meg, akkor az illető kap róla értesítést, hogy indul-e vizsgálat, ha nem akkor meg nem kap (de a vizsgálat eredményeiről semmiképp sem értesül).

Viszont nem hátrány, ha minél több konkrét információval bírunk a „beköpött" személyről vagy cégről. Ugyanis van egy emberke, aki ezt elolvassa, és ő dönt, hogy induljon-e vizsgálat, vagy sem. Minél több a konkrét információ, annál nagyobb az esélye, hogy valójában indul is vizsgálat. Nem kell itt számlakimutatásokra, vagy egyéb gazdasági adatokra gondolni (persze ha az is van, az még jobb) de hogy milyen típusú kocsit vett, hol járt és hányszor nyaralni és ehhez képest mit dolgozik, azt azért nem árt tudni.

Tehát elviekben megvan a jogi lehetősége annak, hogy akár a rendőrség, akár a nép egyes elemei feljelentsék az olyan, feltűnően a bűnözésből élő bandákat, mint a Sztojkáék. A nagy kérdés csak az, hogy eddig miért nem tette ezt meg legalább a rendőrség, akiknek tudomása van a bandák nagyjábóli tagságáról, és biztosan értesült eme jogi lehetőségről.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

nussi63
2009. február 17. 15:08
Miből fizesse ki a kölcsönt, az Apeh követelést, mikor leállt minden. Adja el az otthonát, -amit még a szülei vettek neki anno,- s akkor mehet a híd alá. De az ingatlan eladás sem megy, mert az ingatlan piac is leállt. Hogyan tovább? Nagy a kaki.
nussi63
2009. február 17. 15:03
Ott van a gond, hogy nem csak a vagyonos embereket ellenörzi az Apeh, és bünteti, henem a kis csórit is, aki nem tud felmutatni semmi megszerzett tőkét,vagyont. Kölcsön kapott pénzből próbál navigálni,megélni, de most már ennek is vége, mert sorra buknak be a vállalkozások. Döglődik minden.
balogGY
2009. február 13. 13:53
az a gond, hogy most, hogy leírtad, majd minden cigó ezt fogja csinálni
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását