2024. június 2. - Kármen, Anita

Azték tömegsírra bukkantak

Azték harcosok tömegsírját fedezték fel Mexikóvárosban. A 49 holttestet a XVI. században helyezték végső nyugalomra, nagyjából abban az időben, amikor a spanyolok meghódították az Azték Birodalmat - olvasható a BBC hírei között.
2009. február 13. péntek 20:31 - Hírextra
A temetkezési helyre Mexikóváros Tlatelolco negyedében bukkantak, azon a helyen, ahol az indián őslakosság utolsó ellenállási góca volt a spanyolok ellen vívott harcban.

"Nem számítottunk egy ilyen kiterjedt temetkezésre ebben a térségben" - nyilatkozta a lelettel kapcsolatban Salvador Guilliem, a mexikóvárosi régészeti intézet munkatársa.

Salvador Guilliem szerint a tömegsírban nyugvók a spanyolokkal vívott harcban eshettek el, vagy a spanyolok által behurcolt fertőző betegségek végeztek velük, miután 1521-ben Cortés meghódította a várost.

A most felfedezett tömegsír különbözik más korabeli temetkezésektől, amelyeket a Tlatelolco negyedben fedeztek fel. Míg a többi esetben a tetemeket egyszerűen bedobálták a gödörbe, a Salvador Guilliem által felfedezett sírban az elhunytakat keresztény szokás szerint a hátukra fektették, karjaikat pedig mellkasukon keresztezték. A tetemeket ugyan nem helyezték koporsóba, ám gondosan levelekbe csavarták.

A sírban talált műtárgyak a prehispán korból származnak. Mindez Salvador Guilliem szerint arra utal, hogy a temetést a spanyolok rendelték el, ám az aztékok hajtották végre.Az elhunytak négy kivételével fiatal, erős férfiak voltak, sokuk csonttörést szenvedett. A sírban két gyermek, egy tinédzser és egy idősebb személy földi maradványait is meglelték - utóbbi gyűrűt viselt, amely a régész szerint az elhunyt magas társadalmi helyzetére utalhat.

Salvador Guilliem szerint a Tlatelolco negyedben folyó régészeti feltárások során félszáz további csontvázra számítanak. A térségben 67 ókori építmény található, beleértve jó néhány piramist.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását