2024. május 16. - Mózes, Botond

Mennyibe kerül egy veszélyeztett állatfaj megmentése?

Milliomosnak számít a Mojave-sivatagban élő teknős a veszélyeztetett fajok listáján szereplő állatok között. Az amerikai állami és szövetségi hivatalok ugyanis temérdek pénzt költöttek arra, hogy megpróbálják megmenteni a sivatagi teknőst a kipusztulástól
2009. február 7. szombat 15:17 - Hírextra
A legutóbbi 11 év hozzáférhető adatai tanúsítják, hogy 1996 és 2006 között több mint 93 millió dollárt költöttek a hosszú életű állat fenntartására. Ez az összeg több mint amennyit olyan más fajokra fordítottak, mint például a grizzly medve, a szürke farkas vagy a kopasz sas (Haliaeetus Leucocephalus).

Ez a sivataglakó idejének nagy részét földalatti lyukakban tölti Utah, Kalifornia, Arizona és Nevada államok egyes részein. A sivatagi teknős kritikus élőhelye 24 860 négyzetkilométer nagyságú, amely négy amerikai szövetségi állam területén húzódik, magában foglal hét katonai létesítményt, négy nemzeti parkot és számos szövetségi, állami és megyei hivatalt. A fenyegetések listája hosszú a sztrádáktól kezdve az urbanizációig, a tüzekig és a betegségekig, az útról letérő járművekig és az éghajlatváltozásig.

Nincsenek jó biztonsági feltételeink a teknős számára - állapította meg Roy Averill-Murray, aki a nevadai Reno városában az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat sivatagi teknős mentési koordinátora.

Az amerikai kongresszus által 1988-ban elfogadott törvény a veszélyeztetett fajokról évente fajonkénti kiadási jelentést követel meg. Ezt megelőzően senki sem tudta, hogy mennyit költenek a listán szereplő növények és állatok megmentésére - hangsúlyozta Valerie Fellows, a Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szóvivőnője.

Messze a legtöbbet a lazacra valamint az oroszlánfókára áldoztak. Több százmillió dollárt költöttek ezekre a fajokra azóta, hogy 1996-ban a jelentések kiadása megkezdődött. A Hal- és Vadvédelmi Szolgálat 2006. évi jelentése úgy becsüli, hogy 884 millió dollárt fordítottak a listán lévő több mint 1 100 fajra. A sivatagi teknősre 10,5 millió dollárt költöttek. Egy évvel később ez a ráfordítás több mint 11 millió dollár volt.

Utah délnyugati részén a teknősöket 1980-ban nyilvánították fenyegetetté. A minősítést 1990-ben kiterjesztették a Mojave-sivatag teknőseire. Azóta milliókat költöttek a nyomon követésükre, kerítésekre, hogy ne jussanak ki a sztrádákra, továbbá tanulmányokra egy légzési betegséggel kapcsolatban és egy halom hosszú távú tervre az állat életkörülményeinek biztosítása érdekében. Averill-Murray becslése szerint 111-187 ezer felnőtt sivatagi teknős van a kritikus élőhelyüknek minősített térségekben.

Az egyik legambiciózusabb terv az volt, hogy 770 csúszómászót áttelepítsenek egy másik területére így biztosítva Fort Irwin, egy országos katonai kiképző központ kibővítését a kaliforniai Barstow város közelében. Az akció márciusban kezdődött, októberben azonban leállították, miután mintegy 90 teknős elpusztult, legtöbbjüket prérifarkasok ölték meg és ették meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását