2024. május 4. - Mónika, Flórián

A BBC műsorvezetője sértegette a brit kormányfőt

A "félszemű" és a "skót" megjelölésért elnézést kért, az "idiótáért" azonban nem az a BBC-műsorvezető, aki a héten e három jelzővel illette Gordon Brown brit kormányfőt, komoly felháborodást kavarva Nagy-Britanniában.
2009. február 7. szombat 15:24 - Hírextra
Jeremy Clarkson, aki a Top Gear (Csúcssebesség) című, igen népszerű autós magazinműsort vezeti a BBC televízióban, a brit lapok terjedelmes beszámolói szerint a program e héten tartott ausztráliai sajtóbemutatóján fejtette ki kevéssé hízelgő véleményét Brownról.

Clarkson helyi újságírókkal csevegve azt mondta, hogy az ausztrál miniszterelnök, Kevin Rudd legalább beismerte a gazdasági bajok súlyosságát. - Nekünk azonban itt van ez a félszemű skót idióta, aki azt hajtogatja, hogy minden rendben ... tudjuk, hogy hazudik, de ő csak mondja a magáét - tette hozzá.

Az 58 éves Brown a skóciai Glasgow-ban született, és még diákkorában, egy rögbimeccs közben bal szemére elvesztette a látását. Ez közismert tény Nagy-Britanniában; a kormányfő gyakran maga illusztrálja saját példájával az ingyenes brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) hatékony működését. Sokszor elmeséli ugyanis, hogy a baleset után kis híján teljesen megvakult, de az NHS orvosai hősies erőfeszítéssel egyik szemét meg tudták menteni.

Clarkson még pénteken, a BBC révén rövid nyilatkozatot adott ki, amelyben elnézést kért "a pillanat hevében" tett kijelentéséért.

A The Sun - a legnagyobb brit bulvárlap - szombati kiadásának nyilatkozva azonban a műsorvezető világossá tette: a bocsánatkérés csak a "skót" és a "félszemű" jelzők negatív értelmű használatára vonatkozik, az "idiótára" nem.

- Semmi bajom a skótokkal, és természetesen sajnálom, ha megjegyzésemmel fájdalmat okoztam a fogyatékkal élőknek. Ami azonban a "idióta" részt illeti, nem létezik, hogy azért valaha is elnézést kérjek - mondta Clarkson brit lapnak, amelyben egyébként van egy meglehetősen érdes hangú, állandó vélemény- és kommentárrovata.

Brown - legalábbis nyilvánosan - nem reagált a durva sértésre. A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője csak annyit mondott, hogy a Top Gear frontemberének "jogában áll a maga módján értelmezni a gazdasági körülményeket".

A Világtalanok Országos Királyi Intézetének igazgatója, Lesley-Anne Alexander azonban súlyosan bírálta a műsorvezetőt, mondván: teljességgel elfogadhatatlan, ha valaki a testi fogyatékosságtól szenvedőkről rögtön szakmai tehetségtelenséget is feltételez.

A The Sun olvasói fórumán ugyanakkor a többség Clarkson mögött sorakozott fel; a támogató üzenetek között meglehetősen kegyetlen hangvételűek is olvashatók. Az egyik fórumozó például azt írta: lehet, hogy Brownnak egy szeme még van, agya viszont egy sincs...
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását