2024. május 19. - Ivó, Milán

Etnikai vihar

Heves etikai vitát váltott ki a minap világra jött nyolcas ikrek esete az amerikai orvosi világban, ahol sokan tették fel a kérdést, hogyan részesülhetett in vitro megtermékenyítésben egy hatgyermekes, fiatal egyedülálló anya.
2009. február 7. szombat 12:47 - Hírextra
A január 26-án Los Angeles közelében lezajlott nyolcas ikerszülés a második ismert eset az Egyesült Államokban. 1998-ban volt az első, de akkor az egyik csecsemő egyhetes korában meghalt. A meghatódást, amellyel az amerikai sajtó fogadta rendkívüli eseményt, hamar felváltotta az eljárás megkérdőjelezése, különösen az American Society of Reproductive Medicine (ASRM) részéről, ez a szervezet a termékenységi kezelések által felvetett etikai kérdésekkel foglalkozik.

"A sajtó egésze örömteli eseményt látott a nyolcas ikrek születésében, de ennyi újszülött világra jöttét sohasem szabadna orvosi sikernek tekinteni" - jegyezte meg Sean Tipton, a szervezet szóvivője.

"Teljes kudarcról van szó, amely nagyon rossz fényt vet a munkánkra" - jelentette ki Suleena Kansal Kalra, a Pennsylvania egyetem reproduktív endokrinológiai szakértője. - "A legtöbb orvos nem törekszik arra, hogy többszörös szülést idézzen elő. Teljes felelőtlenség ennyi embriót beültetni egy olyan nő méhébe, aki ennyire fiatal és már több gyermeke van."

Az ikrek édesanyja, Nady Suleman 33 éves. A nyolcas ikrek előtt ugyancsak in vitro megtermékenyítéssel már hat gyermeket - köztük ikreket is - szült. A kicsik kora ma 2 és 7 év között mozog. Az ASRM irányelvei szerint egy ilyen korú asszony méhébe nem lett volna szabad kettőnél több embriót beültetni. Sok megfigyelő szerint ráadásul hat gyermek után már egyáltalán nem lenne helye a hormonos kezelésnek még több gyermek szülésének előmozdítása érdekében - jegyezte meg Sean Tipton.

"Ez azonban azt jelentené, hogy valaki dönt arról, kinek, mikor és miért van joga gyereket szülni. Ez minőségi változás lenne és nem vagyok biztos abban, hogy készen állunk átlépni ezt a küszöböt" - fűzte hozzá.

Harish Sehdev, a Pennsylvania kórház szülésze szerint az embriókat beültető orvosok "hozzá nem értésről tettek tanúbizonyságot". A többszörös ikrek gyakran koraszülöttek: a kaliforniai esetben súlyuk 820 gramm és 1,54 kilogramm között volt és csaknem 10 héttel a rendes kihordási idő előtt jöttek a világra. Ez gyakran jár együtt tüdő-, bél- és neurológiai problémákkal vagy éppen vakságot okozhat.

Az ASRM vizsgálatot indított és fenntartja magának a jogot "a szükséges intézkedések meghozatalára" abban az esetben, ha beigazolódna, hogy irányelveit szándékosan megszegték.

Suleman asszony a maga részéről felkérte a Killeen Furtney PR-ügynökséget, hogy képviselje érdekeit azokon a tárgyalásokon, amelyek a nyolcas ikrek történetét publikálni szándékozó kiadókkal indulnak. Az édesanyától több egymással versengő kiadó is meg szeretné szerezni a jogot a sztori megírására és más módon történő feldolgozására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását