2024. május 17. - Paszkál

Rengeteg iskolát kell korszerűsíteni

Az iskolák negyven százaléka korszerűsítésre szorul Magyarországon - közölte az oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Kunszentmártonban, miután szakmai fórum keretében az önkormányzat és az oktatási intézmények vezetőivel találkozott.
2009. február 6. péntek 06:33 - Hírextra
Hiller István előzőleg az Önkormányzati Minisztérium államtitkára, Jauernik István társaságában megtekintette a városi általános iskola leginkább felújításra szoruló épületrészeit.

A miniszter azt mondta: nemcsak szemmel láthatóan szükséges, de minden érintett döntéshozó szervezet szerint indokolt is Kunszentmárton iskolafelújításra benyújtott támogatási igénye. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hatáskörében zajló bírálat első fordulóján sikeresen túljutott a kunszentmártoni pályázat, az eredmény várhatóan kora nyárra derül ki - tájékoztatta a beszélgetés résztvevőit Hiller István.

A Körös-parti város támogatási igénye az országos iskolafelújítási program második körébe tartozik - mondta el a fórumon a tárcavezető. Az első 250 hasonló fejlesztés ugyanis már az idei tanév végén elkezdődik.

A 2007-ben indult és várhatóan 2011-ig tartó Új tudás programhoz európai uniós forrásból összességében 120 milliárd forintot meghaladó összeg áll rendelkezésre - közölte a miniszter, aki szerint ez jóval több iskola korszerűsítését teszi lehetővé, mint a korábbi évek 5-7 milliárdos címzett támogatási keretei.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az elmúlt évtizedek lemaradását behozni még e forrásból sem lehet maradéktalanul, hiszen a hetvenes évek óta nem volt hasonló nagyságrendű iskolafelújítási program Magyarországon. Így jelenleg az iskolák negyven százaléka korszerűsítésre szorul.

A kunszentmártoni Városi Általános Iskola is ilyen helyzetben van. Czuczi Mihály, a város polgármestere az MTI-nek elmondta: ha a település elnyeri az idén januárban megpályázott mintegy félmilliárd forintot, abból és az önkormányzat további ötvenmillió forintos önerejéből az alapfokú oktatási intézmény kívül-belül teljesen megújulhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását