2024. április 30. - Katalin, Kitti

A színek hatásai

A vörös szín javítja a részletek iránti figyelmet a tanulásnál, míg a kék kreativitásra serkent - közölték kanadai kutatók a Science magazinban csütörtökön.
2009. február 6. péntek 11:54 - Hírextra
A megállapításokat alkalmazhatják a reklámokban, a gyógyszerek figyelmeztetéseinél is, de különösen fontosak lehetnek a munka és tanulási környezet kialakításánál - mondta Juliet Zhu marketingkutató, a vancouveri British Columbia Egyetem munkatársa.

A kutatók hat számítógépes tesztet végeztettek el összesen hatszáz egyetemistával. A feladatok közben a képernyőn a hátteret kék, piros, illetve fehér színűre állították, utóbbit kontrollként. A diákok jellemzően jobban teljesítették a részletekre figyelést igénylő feladatokat vörös háttérrel, míg a kreativitást megkívánó tesztekben a kék háttér segítette a jobb eredményeket.

Zhu szerint az emberek a pirosra elkerülő mechanizmussal válaszolnak, mert egészen kis korban a veszélyhez kötik. Ezért kiélesedik figyelmük a részletek iránt. A kékhez ellenben az óceánt, eget, szabadságot, nyíltságot, békességet kapcsolják. A nyugodt környezet a felfedező viselkedésre van jó hatással és növeli a kreativitást. A színek által kiváltott reakció valószínűleg nem veleszületett, hanem korán megtanult képesség.

A vizsgálatban csak észak-amerikai emberek vettek részt, ezért másutt nem feltétlenül hozza ugyanezt az eredményt - figyelmeztetett Zhu.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását