2024. április 30. - Katalin, Kitti

Veszettség írtja a gyerekeket

A veszettség több mint ötven gyerek halálát okozta az utóbbi három hónapban Luandában, ami riadalmat keltett, mivel az angolai fővárosban élő kóbor kutyák ezrei harapással átvihetik a vírust az emberre.
2009. február 3. kedd 17:33 - Hírextra
"Soha nem tapasztaltunk még hasonlót Angolában. A vírus rendkívül komoly fenyegetés, mert az emberre nézve felér egy halálos ítélettel" - mondta Luis Bernardino kórházigazgató.

A kezeletlen veszettség szinte mindig halálos. A heveny vírusfertőzés harapáskor a fertőzött állat - legtöbbször kutya - nyálával terjed. Legtöbb áldozata gyerek, mert ők nem tudják magukat megvédeni a kutyáktól, ráadásul gyakran nem jutnak időben orvoshoz.

A luandai hatóságok próbálják megfékezni a vírus terjedését. A múlt hónapban városszerte 100 ezer állatot - kutyát, macskát, majmot - oltottak be.

A 2002-ben mintegy három évtized után végetért polgárháború sújtotta Angola gyermekhalandósági mutatója az egyik legmagasabb a világon: a gyerekek negyven százaléka hal meg ötéves kora előtt - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikájában.

Veszettség következtében világszerte évente 50 ezer ember veszíti életét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását