2024. május 16. - Mózes, Botond

Obama vonalasságot hozott

A változást hirdető új amerikai elnökkel, Barack Obamával fesztelenebb öltözködési és viselkedési stílus költözött a washingtoni Fehér Házba; az időnként lezser, akár feltűrt ingujjas, nyakkendő nélküli megjelenés azonban nem mindenkinek tetszik.
2009. február 3. kedd 10:07 - Hírextra
A Fehér Ház új légköre már az elnök legelső hivatali napján nyilvánvalóvá vált. Sokan meglepve látták az akkor készült fotókat: az amerikai végrehajtó hatalom feje öltönyének zakója nélkül végzi munkáját az ovális irodában - írta a The New York Times.


Az elnöki stáb azonnal logikus magyarázattal szolgált: Obama gyűlöli a hideget, magas fokozatra állította a fűtést. "Hawaiiról jött (...) szereti a meleget, orchideákat lehetne termeszteni az irodájában" - mondta főtanácsadója, David Axelrod.

Obamáék már az első nap megszabadultak az előző elnök, George W. Bush vezette Fehér Ház egyik legszigorúbb szabályától: a korábbi években az ovális irodában mindig, minden körülmények között zakóban és nyakkendőben kellett megjelenni. Dan Bartlett, Bush egykori tanácsadója felidézte: egyszer, egy szombat reggel az elnök hivatta, ő kigombolt ingben jelent meg, amiért Bush 15 percen át korholta, végül be sem léphetett az irodába.

Obama új munkastílusa már körvonalazódik. Nem sokkal 9 óra előtt lép be irodájába, csaknem két órával később, ahogy azt korán fekvő és korán kelő elődje tette. Obama 6.45-kor kel, edzéssel kezdi a napot; Bush inkább napközben tűnt el egy kis testmozgásra.

Az új elnök átfut néhány napilapot, együtt reggelizik családjával, segít lányainak, a 10 éves Maliának és 7 éves Sashának csomagolni, akiket lekísér a lépcsőn, amikor azok iskolába indulnak. A vacsorát is együtt költi el a família, Obama viszont késő este gyakran visszatér irodájába, olykor még 10-kor is dolgozik.

"Tisztában van vele, hogy mekkora kihívás a munkája, de soha nem láttam őt boldogabbnak" - mondja az elnökről Axelrod, utalva arra, hogy Obama számára sokat jelent, hogy egy fedél alatt élhet gyerekeivel, bármikor láthatja őket.

A Fehér Ház nyugati szárnyában Obama szeret "gyalogolni". Míg Bush az ovális irodába hivatta tanácsadóit, ő gyakran maga sétál át munkatársaihoz. Egyik nap éppen akkor állított be sajtófőnökéhez, Robert Gibbshez, amikor az jellegzetes amerikai pózban, asztalra tett lábbal pihent. Gibbs azonnal felpattant, de Obama viccesen csak annyit jegyzett meg: "alig költöztél be és máris fenn a lábad!".

George W. Bush uralkodása idején a pontosság az egyik legfőbb erény volt, a késés súlyos kihágásnak számított. Bush mindig a kijelölt időben kezdte el és fejezte be tanácskozásait; egyszer egy kabinettalálkozóról kizárta külügyminiszterét, Colin Powellt, amiért elkésett. Obamánál a megbeszélések gyakran elhúzódnak. Amikor az elnök néhány napja kongresszusi vezetőkkel egyeztetett a gazdasági élénkítő csomagról, és a tanácskozás elhúzódott, a végén elnézést kért a honatyáktól, amiért feltartotta őket.

Obama nemcsak az időt kezeli lazábban elődjénél, az öltözködési előírások sem olyan szigorúak, mint korábban. Az elnök informális úton értésre adta, hogy a Fehér Házban hétvégenként megengedett a könnyedebb ruhaviselet. Példát mutatva az egyik szombaton fehér ingben, szürke pulóverben és egyszerű szövetnadrágban tárgyalt gazdasági főtanácsadójával, Lawrence Summersszel.

Ez a lezserség azonban nem mindenkinek tetszik. Andrew Card, Bush volt kabinetfőnöke szerint az Obama-féle új öltözködési stílus tiszteletlenség az elnöki hivatallal szemben. Mint mondta, Ronald Reagan és George Bush óriási tisztelettel viseltettek az elnöki hivatal iránt, és másoktól is hasonló viselkedést és öltözködést vártak el, amikor beléptek a világ számára a szabadságot jelképező ovális irodába. "Kiábrándítónak tartom ezt a lezser, szabados, feltűrt ingujjas, ing, zakó és nyakkendő nélküli öltözködést" - mondta.

Obama a Capitoliumban is meglepte szokatlanul könnyed stílusával a honatyákat, amikor a felsőház egy folyosóján olyan természetességgel lépett oda az újságírókhoz, mintha még mindig csak szenátor volna. A Fehér Házban már többször előfordult, hogy valamilyen eseményen a televíziós kamerák előtt közvetlen stílusban kiszólt valamelyik titkárának, egyszer például tollat kért a környezetvédelmi hivatal elnökének.

Obama napi munkabeosztása is rugalmasabbnak tűnik republikánus párti elődjénél. Bush - a vasárnapot kivéve - minden reggel azzal kezdte a napot, hogy elolvasta a szigorúan titkos hírszerzői jelentést az Egyesült Államokat fenyegető veszélyekről. Ezt a jelentést természetesen Obama is megkapja, de ő nem feltétlenül tartja ezt a legfontosabbnak. A reggeli gazdasági kupaktanács - amelyen pénzügyminiszterével vagy tanácsadóival egyeztet - időnként mindent megelőz, Obama legelőször a pénzügyi helyzetről tájékozódik.

Az új elnök viszont megtartotta azt a régi szokást, hogy hetente egyszer együtt ebédel alelnökével. Obama ebédje többnyire egy sajtburgerből, csirkés vagy halas menüből áll, amelyet az ovális iroda melletti kis étkezőben fogyaszt el. Újdonság, hogy a Fehér Ház hűtőszekrényei tömve vannak Obama kedvenc üdítőitalával, az alacsony energiatartalmú, erdei gyümölcsös és zöld teás Honest Teavel.

Amin nem sietett változtatni Obama, az az ovális iroda berendezése és díszítése. Bush - amikor elfoglalta irodáját - élve előjogával, felesége, Laura segítségével átalakította az irodát. Új szőnyeget kért a szobába, látogatóinak gyakran mondta, hogy a napfény-mintás szőnyeg optimizmust sugároz. Bush szőnyege máig ott van, mint ahogy a falakon lóg Washington és Lincoln képe is, amelyet az előző elnök választott ki, és a helyén maradt az a zöld-fehér mintás dekorációs tányérkészlet is, amely szintén Bush ízlését tükrözi. Igaz, amikor Obama az első nap körbepillantott az irodában, megjegyezte, "a tányérokkal csinálnom kell majd valamit, nem vagyok oda értük".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását