2024. április 19. - Emma

Hihetetlen show - erre az estére vár mindenki

Újra itt a Super Bowl! Kis túlzással erre vár egész Amerika. Vasárnap kiderül, hogy Arizonába vagy Pittsburgh-be kerül-e az amerikai futball legbecsesebb trófeája, a Vince Lombardiról elnevezett gyönyörűség. Cardinals a Steelers ellen: ki nyeri a 43. Supe
2009. február 1. vasárnap 10:16 - Gedei Szilárd
Először is nem árt tisztába tenni a dolgot: a Super Bowlt ma már nem csak a Tengerentúlon várják évről évre. Az amerikai foci – főleg a Sport Televízió közvetítései miatt – egyre népszerűbb kis országunkban is, mégis csak kevesen vannak tisztában a sportág alapvetőszabályaival. Persze az Egyesült Államokban sem egyszerűbb a játék, sőt. Sohasem egyszerű az út, amíg egy-egy csapat elér a döntőig – idén a tampai Raymond James Stadionig. Ráadásul a Super Bowl sokkal több, mint egy szimpla bajnoki döntő: eszeveszett show minden mennyiségben.



Mindent visz

Nem is csoda, hogy az elmúlt tíz év top 10-es televíziós nézettségi listáján Amerikában az első kilenc helyezés a Super Bowlokhoz köthető. Képzeljék el, hogy csak az USA-ban általában 90 millióan nézik meg ezt a sporteseményt, amihez még nem számoltuk hozzá a világ többi országának nézőit.

Az Arizona Cardinals és a Pittsburgh Steelers játékosainak tehát idén megadatik, hogy a világ egyik legnagyobb sporteseményének főszereplőjévé váljanak. Annak az eseménynek, amelyik évről-évre a hirdetők dollármillióit képes bekasszírozni a tévéközvetítésének hála. Csakhogy idén már a Super Bowlt is elérte a válság! Több tradicionális hirdető is jelezte: nincs most arra több millió dollárja, hogy reklámozhasson a döntő alatt (még most is, a válság kellős közepén félpercnyi reklámidő hárommillió dollárba kerül).

Persze ettől még gigantikusra sikeredhet a floridai este, főleg ha jó formát fognak ki a csapatok. Az Arizona egyébként a Philadelphia Eaglest verte meg az NFC döntőjében (32-25), míg az „Acélosok” a Baltimore Ravenst kalapálták el az AFC fináléjában (23-14). Jutalmuk a nagydöntőben való szereplés. S ami a legszebb az egészben, hogy messze nem ezt a két csapatot várták a szakemberek a fináléba: hová tűnt az Indianapolis, a New England vagy a címvédő New York Giants? De ez már nem is számít, a tampai éjszakában ugyanis már csak két csapatnak lesz esélye a győzelemre: az utoljára hatvan éve diadalmaskodó Arizona Cardinalsnak és a 2006-ban is győztes Pittsburgh Steelersnek. De ki fog nyerni?

- Ha az eszemre hallgatok, akkor a Pittsburgh, ha a szívemre akkor az Arizona - árulta el a Hírextrának tippjét Árpa Attila, kis hazánk nagy amerikai focijának úttörője. – Utóbbinak szurkolok, mert én mindig is annak a csapatnak szorítok, amelyik esélytelenebb. De a Pittsburgh előzetesen felkészültebbnek látszik - tette azért még hozzá Árpa.



Minden szintes show

Egy kis szakma haladóknak
A Warner-Fitzerald összejátszás, amit a divíziódöntőben a Philadelphia ellen játszottak az arizonaiak nem volt véletlen: az utolsó passzokat is Fitzgeraldnak adták, pedig már mindenki tudta, hogy oda fog menni. De az összevetés a másik reciverrel, Boldinnal sem volt véletlen, szerintem ez egész egy színjáték, ami arra megy ki, hogy a Steelers védelmét Fitzeraldra élesítsék ki, közben pedig az igazán fontos passzokat Boldin fogja kapni - feltételezi a Hírextra szakértője, Árpa Attila. – A pittsburghiek akkor lesznek bajban, ha ez a három játékos egyszerre a pályán lesz, ami valószínű is - tette még hozzá.
Hogy Árpának a szíve vagy az elméje súgja-e a jó tippet kiderül február elsején, magyar idő szerint 0:20 perckor útjára indul ugyanis a tojáslabda. Ha kíváncsiak arra, hogy az összes eddigi Super Bowllal ellentétben ezúttal hirtelen halál dönt-e majd, vagy hogy esetleg sikerül-e valamelyik csapatnak úgy győznie, hogy az ellenfél nem szerez pontot mindenképpen szánják rá a vasárnap éjszakájukat.

Ráadásul a félidei show-ban sem akárki lesz ám a főszereplő: Bruce Springsteen és bandája biztosítja majd a hangulatot. Olyan szinten azonban biztos nem lesznek képesek felkelteni a nézők figyelmét, mint a 38. SB-on Justin Timberlake és Janet Jackson tették („I'm gonna have you naked by the end of this song” - azaz „Levetkőztetlek, mire véget ér ez a dal” énekelte a szépfiú, majd egy határozott mozdulattal letépte Jacko húgának melléről a ruhát - azóta is az egyik legkeresettebb videó és kép a világhálón). Botrányok azonban nincsenek minden döntőn, ha pedig mégis akad valami, arra is kitalálták a frankót a tévések: néhány másodperces késleltetéssel lövik tovább a jelet a tévénézőknek.

De azért csak ideér valahogy. Viszont könyörtelenül hétfő hajnal lesz, mire véget ér a döntő. Higgyék el, aki végignézi az egész showt nem csak a tévénézés MVP-je címet érdemli meg, hanem óriási élménnyel gazdagodik. Olyan élménnyel, melyet sajnos kis országunkban aligha élhetünk át élőben.



XLIII Super Bowl, február 1, Tampa 18:20 (magyar idő szerint 0:20)

Arizona Cardinals – Pittsburgh Steelers

A Hírextra tippje: 17- 21

Kulcsember lehet: a pittsburgh-iek irányítója, Ben Roethlisberger (ha jó napot fog ki és az elkapók is felnőnek hozzá, akkor a Pittsburgh a hagyományosan mindig jó védelmével kiegészülve simán behúzhatja a győzelmet).

Aki meglepetést okozhat: az Arizona egyik legfürgébb játékosa, Larry Fitzgerald, aki ha eltalálja a közös hangot az irányítóval, és valóban rá játszanak egymaga is képes ipari mennyiségű TD-t (touchdown) termelni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását