2024. május 7. - Gizella

Túl sok dologgal foglalkozik az állam

Az állami újraelosztás Magyarországon rendkívül magas; az állam túl sok mindennel foglalkozik, sok minden "megy rajta keresztül" - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke sajtótájékoztatón szerdán Veszprémben.
2009. január 28. szerda 21:03 - Hírextra
Ráadásul az állam ezt az újraelosztó funkcióját nem jól végzi, nem jó minőségű szolgáltatást ad - tette hozzá megjegyezve, hogy végre ezzel szembe kell nézni.

Fodor Gábor szerint nincs rendben az, hogy az "önkormányzati rendszer olyan, amilyen": szétaprózódott, az önkormányzatok nem tudják ellátni a feladataikat, nincsenek megfelelő pénzforrásaik. Rámutatott arra is, hogy a parlamenti és az önkormányzati képviselők száma is a "normális mértéken felüli".

Ez egy pazarló rendszer - jelentette ki a liberális párt vezetője, aki szerint "ugyanilyen pazarlás látható" a szociálpolitikában is. Közölte: miközben rendkívül sok pénzt költünk a szociális ellátásra, aközben emberek fagynak meg a saját lakásaikban. A magyar szociálpolitika nem tudja tökéletesen ellátni a feladatát - vélekedett Fodor Gábor, megjegyezve: fontos lenne a rászorultsági elv érvényesítése.

Sajnálatos azonban, hogy ma olyan mértékű ellenségeskedés és gyűlölködés van a politikai erők között, ami az ország érdekeivel szemben áll, és árt Magyarországnak - hangsúlyozta a liberális politikus, hozzátéve: ezen végre "túl kell lendülni".

Fodor Gábor szerint az MSZP-nek és a Fidesznek egyaránt "el kell gondolkodnia azon, hogy az a politika, amelyben ez a gyűlölet és ellenszenv egymás iránt megnyilvánul, az Magyarországnak, a hazánknak árt". Hozzátette: végre meg kell találni azokat a közös pontokat, amelyekben együttesen tudunk fellépni és a lényeges kérdésekben "akár közös platformot kialakítani".

A politikus kitért arra is, hogy az ország bajai ugyan "hosszú időkre nyúlnak vissza", ám ezeket a bajokat szerinte "különösen súlyosbította a 2002. és 2006. közötti időszak, amikor az SZDSZ az MSZP-vel közösen volt koalícióban". Elsősorban ezen időszak alatt növekedtek meg a gondjaink, többek közt például az állam adóssága és a költségvetési egyensúly felborulása - mondta az SZDSZ elnöke.

Ez a mi hibánk is volt, ezt nekünk őszintén vállalnunk kell, ebben a felelősségben osztoznunk szükséges, mint ahogy felelősek vagyunk azért is, hogy "rendbehozzuk, amit egyszer elrontottunk" - mondta Fodor Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását