2024. május 9. - Gergely

Ne szexelj, mert rákos leszel!

Egy brit tanulmány szerint a fiatalkori szexuális étvágy összefüggést mutat a későbbi életkorban kialakuló prosztatarákkal - olvasható a British Journal of Urology International című brit folyóiratban. A kutatást a közép-angliai Nottinghami Egyetem végezt
2009. január 28. szerda 19:06 - Hírextra
Többek között arról kérdezték őket, milyen gyakran, hány partnerrel volt szexuális kapcsolatuk pubertáskoruk óta, és volt-e valaha nemi betegségük.

Mindkét csoportban körülbelül 59 százalék mondta azt, hogy havonta tizenkétszer vagy annál többször élt nemi életet húszéves kora körül, ez az arány a megkérdezettek harmincéves korára 48 százalékra, negyvenéves korukra 28 százalékra, ötvenéves korukra pedig 13 százalékra csökkent.

A két csoport közötti legnagyobb különbség az volt, hogy a betegek kétötödének hat vagy annál több partnere volt, a prosztatarákban nem szenvedő férfiaknak viszont csak a harmada számolt be ennyi partnerről.

A betegek 40 százaléka rendelkezett szexuális kapcsolattal, vagy maszturbált havonta 20 vagy annál több alkalommal húszéves korában, a nem betegeknek csak a 32 százaléka.

A szexuális élet mindkét csoportban ritkult az életkor előrehaladásával, amiből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a különböző "végkifejlet" a fiatalkori szokásokkal áll kapcsolatban.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy bizonyos férfiakban nagyobb mennyiségű hormon van jelen, és ez lenne a felelős a húsz-harmincéves kori nagyobb szexuális étvágyért, majd a későbbi betegségért. Tény, hogy a prosztatarák kezelésére gyakran használnak olyan készítményeket, amelyek csökkentik a ráksejteket stimuláló hormonok szintjét.

A kutatási eredményeket, a tanulmány használhatósága ellenére, még több tudományos próbának kell alávetni - vélekednek más orvosok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását