2024. március 29. - Auguszta

Tárgyalhatja az Országgyűlés a saját feloszlatását

Megkezdheti a parlament feloszlatására vonatkozó Fidesz-KDNP-indítvány tárgyalását az Országgyűlés a csütörtöki rendkívüli ülésén, ha a jelenlévő képviselők többsége kétszer egymás után igennel voksol: először a napirend kiegészítéséről, majd a sürgős tá
2009. január 27. kedd 16:42 - Hírextra
A házszabály szerint a képviselők egyötödének (jelenleg 77 képviselő) írásbeli kezdeményezésére ki lehet egészíteni a rendkívüli ülés napirendjét. Az erről szóló dokumentumot a Fidesz már eljuttatta az Országgyűlés elnökéhez.

A napirend kiegészítéséhez a jelenlévők ötven plusz egy százalékának a szavazata kell. Azoknál az indítványoknál, amelyekről a rendkívüli ülésen tárgyalnak, nincs szükség arra, hogy külön tárgysorozatba is vegyék őket.

Az illetékes bizottságnak azonban még a parlamenti ülés előtt tárgyalnia kell a javaslat általános vitára való alkalmasságáról, de bárhogy döntenek, ez nem befolyásolja az indítvány napirendre vételét. A házelnöknek így várhatóan össze kell hívnia az alkotmányügyi bizottságot még a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülés előtt.

Ha az Országgyűlés úgy dönt, hogy a Fidesz javaslatát napirendre veszi, még egy szavazás következik a sürgősségről. Ha ezt is megszavazza a Ház - az elfogadáshoz szintén sima többség kell - akkor a sürgősségről is dönteni kell, mert csak így kezdhetik meg a javaslat általános vitáját.
A jelenleg mandátummal rendelkező 385 parlamenti képviselőből az ellenzék összesen 190 szavazattal bír: 138 fideszes (Bácskai János még nem tette le az esküt), 23 KDNP-s, 10 MDF-es, 19 SZDSZ-es képviselő van összesen, a független képviselők száma öt (Tóth András, Almássy Kornél, Vas János, Császár Antal és Gyenesei István, aki miniszterként minden esetben a kormánnyal szavaz).

Az alkotmány és a házszabály sem ír elő különleges eljárási szabályokat az Országgyűlés feloszlásának kimondására, így ebben a kérdésben az általános szabályok az irányadóak, vagyis a jelenlévő képviselők többségével ki lehet mondani a parlament feloszlását.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke MTI-nek elmondta: a Fidesz kezdeményezéséről a szerdai soron kívüli házbizottsági ülésen tárgyalnak. A házelnök megerősítette, hogy megérkezett hozzá az ellenzéki képviselőcsoport több mint 80 tagja által aláírt indítvány, amelyet kiadott az alkotmányügyi bizottságnak.

A Fidesz és a KDNP március 8-i hatállyal feloszlatná az Országgyűlést, és azt szeretnék, ha a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen már napirendre vennék erről szóló indítványukat. Véleményük szerint a júniusi európai parlamenti választásokkal egy időben kellene megtartani az új országgyűlési választásokat.

Navracsics Tibor tájékoztatása szerint nem azt kezdeményezik, hogy a rendkívüli ülésen már szavazzanak a parlament feloszlatásáról, csak azt kérik, hogy vegyék napirendre az indítványt, és kezdjék meg a tárgyalását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Pelikán József
2009. január 28. 20:20
Néked fiam pedig egy nyelvtan tanár nem ártana... :-)
(A mondanivalóddal amúgy semmi gondom!)
lovo52
2009. január 28. 15:59
Bocs, még egy szót! Nem ártana, ha az alvó képviselők is velük mennének, meg azok akik nem járnak be. Esetleg azokis mehetnek, akik fel sem szolalnak a szavazóik érdekébenn! KI IS MARADNA???
lovo52
2009. január 28. 15:55
Nekem tök mindegy, hogy ki kormányozza az orszégot, csak élhatö nyugott hazám legyen! Ez a kormány már rég eljátszotta a becsületét, ugyhogy ha kérhetném, végkielégités nélkü, leszegett fejjel távozzanak! KÖSZÖNÖM!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását