2024. május 4. - Mónika, Flórián

Tutaj műanyag palackokból

Üres műanyag palackokból készült tutajával készül vízre szállni egy brit milliomos, hogy behajózzon a Csendes-óceán egy részét beterítő "szeméttenger" közepébe.
2009. január 24. szombat 12:10 - Hírextra
David de Rothschild, a neves bankárdinasztia leszármazottja üres ásványvizes palackokból készült 18 méter hosszú tutajával akar nekivágni a Csendes-óceán felfedezésének. Áprilisban San Franciscóból indul merész vállalkozásra, azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét arra a környezetszennyezési fenyegetettségre, melyet a Csendes-óceán egy részének felszínén úszó műanyaghulladékból álló szeméttakaró jelent. A hulladéktenger az óceán Kalifornia és a Hawaii-szigetek közötti részén húzódik és ötször nagyobb mint Nagy-Britannia területe - adta hírül a The Times brit napilap.

A 30 éves környezetvédelmi szakember már bejárta az Északi-sarkvidéket, és a Déli-sarkot is. Plastiki névre keresztelt hajójával a norvég felfedező és író, Thor Heyerdahl fából és kenderből készített Kon-Tiki nevű tutaja előtt akar tisztelegni, akinek célja annak a bebizonyítása volt, hogy nem volt lehetetlen a dél-amerikai indiának számára a Polinéziában való letelepedés.

A Plastiki két hajótörzset formázó összekötözött műanyag palackokból készült, melyeket végül műanyag "bőrrel" vontak be. Az Adventure Ecology elnevezésű környezetvédelmi szervezet megalapítójaként is ismert Rothschild április 28-án készül kihajózni, s ötfős legénységével együtt mintegy 13 ezer kilométert fog megtenni az ausztráliai Sydney városáig, ám az utazás elsődleges célja, a "szeméttenger" tanulmányozása, valamint az általa okozott környezetszennyezésre való figyelem felkeltés.

A Csendes-óceán felszínén lebegő "szeméttenger" a becslések szerint három és fél tonna hulladékot rejt. A környezetkutatók szerint az évenként előállított 100 millió tonna műanyagtermékből 10 százalék végül biztosan az óceánban végzi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását