2024. június 11. - Barnabás

Gyurcsány a belpolitikát okolja

A világtörténelem első globális válságában Magyarország legnagyobb gyengesége az egy évtizede tartó belpolitikai háborúskodás - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP választmányának szombati ülésén Budapesten; a pártelnök kijelentette, erős, hatá
2009. január 24. szombat 11:42 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc szerint a magyar politikai elit jelentős részét egyfajta reformfélelem tartja fogságban, az országot pedig az öldöklő belpolitikai háborúskodástól elforduló apátia jellemzi.
A gyengeségek mellett Magyarországnak vannak erősségei is, az egyik az, hogy az elmúlt években intenzíven fektetett az oktatásba, az útépítésbe és az energetikai infrastruktúrába - közölte a miniszterelnök-pártelnök a szocialisták új székházában tartott ülésen. Hozzátette: erősség az is, hogy a kormány a gazdasági válság kezdete óta határozottan, gyorsan reagált.

A politikus azt mondta, nem az a kérdés, ami 2002-ben és 2006-ban volt: a Fidesz győzi-e le az MSZP-t, vagy fordítva, hanem hogy melyik erő lesz képes átlépni saját árnyékát és megszerezni az ország túlnyomó többségének értő támogatását.

Gyurcsány Ferenc reméli, hogy 2010-ben az ország már azt fogja mondani: "elegem van abból, hogy Magyarországon minden kérdést úgy tesznek fel, hogy Fidesz vagy MSZP, Orbán vagy Gyurcsány. Elegem van a rossz minőségű politikai bulvárból, elegem van az önemésztő politikai háborúskodásból, nemzeti perspektívát akarok és készen állok arra, hogy egy ilyen programhoz csatlakozzak és egy ilyen pártot támogassak" - fogalmazott a pártelnök, hozzátéve, azt javasolja az MSZP-nek, hogy felnőtt, felelős nemzeti programmal kérjen a választóktól felhatalmazást.
Gyurcsány Ferenc egy amerikai kutatóintézeti professzort idézve azt mondta, emberemlékezet óta nem volt olyan felfordulás a világban, mint amilyet a gazdasági válság okoz. A kormányfő szerint Magyarország polgárai egyelőre csak ízlelgetik ezeket a híreket.

A piacgazdaság elmúlt évtizedekben uralkodó modelljének válsága a politikus szerint több következménnyel jár, így például azzal, hogy az Egyesült Államok "világgazdasági és világpolitikai tündöklését" egy kiegyensúlyozottabb szerkezetű rendszer váltja fel. Utalt arra, hogy a nagyobb valutatartalékokkal rendelkező Kína és Délkelet-Ázsia finanszírozza Amerika mellett Nyugat-Európát is.
A miniszterelnök úgy vélte, a jövőben erős, hatékony és cselekvőképes államra lesz szükség, amely feladja a szektorsemlegességet, helyette egyértelmű prioritásokat határoz meg.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem elég kizárólag külföldi tőkebefektetésre épülő modernizációs politikát folytatni, nemzeti erőforrásokra jobban támaszkodó gazdaságpolitika kell.
A politikus hangsúlyozta, az MSZP-nek olyan vezetőkre van szüksége, akik a közösen megalkotott és közösen elfogadott politikáért érdemesek megküzdeni, hajlandóak szerepelni.

Én ebben hiszek, engem az támogasson, aki ebben hisz, azt szeretném, hogy akik vezetőnek szegődnek mellém, azok ezt vállalják - közölte a kormányfő, az MSZP elnöke.

Úgy fogalmazott: "törjék össze kezüket-lábukat, hogy szerepelhessenek, hogy emberekkel találkozhassanak, és ne kacsingassanak össze senkivel sem, hogy tudom, ez nehéz, én sem szeretem, de a többiek így döntöttek; belőlük meg én nem kérek, de szerintem a szocialista párt sem".

Gyurcsány Ferenc szerint ez csak az MSZP egyik vezetőjének az ajánlata, mint mondta, lehet más irányba is elindulni. Erős, határozott, politikai, emberi, szakmai egységre van szükség - tette hozzá.
Az Országgyűlés január 29-i rendkívüli üléséről azt mondta, amit a kormánynak tennie kell a világgazdasági válságban, az nem elsősorban költségvetési, hanem átfogó nemzetpolitikai kérdés.
Hozzátette: a kormány kötelessége, hogy a parlamenthez forduljon, ott elemezze a helyzetet, azt megértesse az emberekkel és a kijelölt cselekvési irányoknak megfelelően, néhány héten belül konkrét törvénytervezeteket készítsen.

Gyurcsány Ferenc elmondta, új nemzetstratégiát kell az ország számára alkotni, ez többet igényel, mint "silány sajtótájékoztatókat, szokásos politikai viaskodást".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2009. január 24. 16:26
Ezek a köztörvényes bőnözők szétrabolták az országot. Tisztességes és törvényes eljárás keretében, de börtönben a helyük.
Nem fogjuk majd engedni, hogy elmeneküljenek.
Mela
2009. január 24. 12:56
Szerintem az OPNI bezárást újra kellenne gondolni.És az ilyen Gyurcsány féle elmebeteg minisztereket ott kellenne kezeltetni,amíg meg nem halnak!
Az a baj,hogy ő(k) mindig mást és mást okolnak a bajokért és a gondokért,amikor nagy a vészhelyzett. Amikor az "elkúrtuk" elszólása napvilágra került,szinte élvezte a helyzetett.Ez idő alatt még többet tudtak a zsebünkből kilopni!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását