2024. április 25. - Márk

Ezüstös selyemmajom született a vadasparkban

Ezüstös selyemmajom született a Szegedi Vadasparkban; a karmosmajmok közé tartozó állatfaj egyedeinek létszáma a világ állatkertjeiben nem éri el a százat, közülük tíz Szegeden él.
2009. január 23. péntek 11:51 - Hírextra
Olyan jól szaporodó ezüstösselyemmajom-csapattal, mint a Szegedi Vadaspark, kevés állatkert büszkélkedhet - tájékoztatta az MTI-t Veprik Róbert igazgató pénteken. A különleges karmosmajomfaj vadon az Amazonas menti esőerdőket lakja, egyre fogyatkozó számban, ezért az európai állatkertek fajmegmentési program keretében tartják és szaporítják. A létszámuk a világ állatkertjeiben összesen nem éri el a százat, s közülük tíz Szegeden él.

A selyemmajomkicsinyeket az egész - hímekből és nőstényekből álló - csapat óvja, de az újszülöttet többnyire az apa hordozza, aki csak etetésre adja vissza az anyának. A karácsony tájékán született csöppnyi selyemmajom napjait csapattársai hátán tölti, s onnan kémleli érdeklődve a világot és az őt megcsodáló látogatókat.

A kifejlett ezüstös selyemmajmok tömege 300-360 gramm, szűrük hófehér - nevüket is erről kapták -, farkuk sötét színű. Az Amazonastól délre, Brazília középső részén, illetve Kelet-Bolíviában élnek.

Szemfogaik rövidek, a metszőfogakkal egyenlő hosszúságúak, ezek segítségével vájnak lyukakat a fákba, és felnyalják a kicsorgó nedveket. Kedvelik a gyümölcsöket, a virágokat, a nektárt, de elfogyasztják a rovarokat, kisebb gyíkokat, békákat, a madártojást és a fiókákat is.
A selyemmajmok vemhességi ideje 140-145 nap, s másfél-két év alatt válnak ivaréretté.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását