2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ilyen még nem volt az ORTT-ben

Tizenhárom évi működés után először lehet támogatási stratégiája az Országos Rádió és Televízió Testületnek (ORTT), ha a médiahatóság megszavazza az egyik tag kezdeményezését - tudta meg médiahatósági forrásból hétfőn az MTI.
2009. január 19. hétfő 12:34 - Hírextra
"Az ORTT egyik legfontosabb tevékenysége, hogy a rendelkezésére álló forrásokból támogatásokat ítéljen meg. A testület döntési kompetenciája és a döntések tartalma közötti összhang hatékonyságát egy, a rádiózásról és televíziózásról szóló törvénnyel konform támogatási stratégia biztosíthatja" - mutat rá az MTI birtokába jutott előterjesztésének bevezetőjében Gyuricza Péter, aki az MSZP delegálása alapján foglal helyet a médiahatóságban.

A dokumentum célként jelöli meg, hogy a magyar költségvetés 0,4 százalékával egyenértékű forrásokat kezelő fórum a támogatások terén méginkább mozduljon el a pályázaton odaítélt juttatások irányába, ne pedig a tagok egyéni keretéből osszon ki pénzeket, "tág teret engedve az egyéni értelmezéseknek".

Az előterjesztés szerint az utóbbi esztendőkben a médiahatóságról megjelent hírek áttekintéséből az derült ki, hogy "a pénzek elosztása mögött az ORTT-nek nincsen támogatási stratégiája".
Mindezek alapján az előterjesztő javasolja az ORTT támogatási szabályzatának kidolgozását, egy elektronikus adatbanknak létrehozását és működtetését, a pályázati folyamat átláthatóbbá tételét, illetve az ORTT nyilvánosságpolitikájának újrafogalmazását.

Majtényi László, az ORTT elnöke már tavaly nyáron arról beszélt az MTI-nek: önálló stratégiákat kell alkotni a médiahatóságnak saját pályázati pénzeinek hatékonyabb kezelésére; "az ORTT egyre kevesebből gazdálkodik, de még mindig jó sok pénz költ" - jegyezte meg, s annak a véleményének adott hangot, hogy a médiatörvény "sajnálatosan tág körben" határozza meg a támogatható kört.

Példaként említette, hogy ma minden további nélkül juttathatnak anyagiakat az elektronikus média hatókörén kívül eső projekteknek, ami szerinte soha, vagy csak "rendkívül indokolt" esetben volna megengedhető, azzal a megkötéssel, hogy a rendezvény valamilyen módon kötődjék a rádiózáshoz, televíziózáshoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását