2024. május 2. - Zsigmond

Életfogytiglan az apagyilkosnak

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte fogathajtóként ismert apja és annak élettársa meggyilkolásáért ifj. Taczman Elek elsőrendű vádlottat hétfőn a Debreceni Ítélőtábla Balla Lajos vezette büntetőtanácsa - közölte az MTI-vel az ítélethirdetést követő
2009. január 19. hétfő 19:37 - Hírextra
Társát, P. Tamás másodrendű vádlottat az ítélőtábla - megváltoztatva az első fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságnak a fiatalkorúak börtönét kijelölő ítéletét -, 15 év fegyházbüntetésre ítélte.

A tényállásról Koszta János elmondta: ifj. Taczman Elek szülei 1987-ben elváltak, a fiú először édesanyjához, majd középiskolai tanulmányainak idején, a szülők megállapodása értelmében, édesapjához, id. Taczman Elekhez költözött, az ő háztartásában élt. Id. Taczman Elek fogathajtóként volt ismert, számos siker mellett világbajnoki címet is szerzett.

A fiú apja és nevelőanyja házában nem rendelkezett a korának megfelelő függetlenséggel, a szülők korlátozó, túlkontrolláló nevelési stílusa függővé és kiszolgáltatottá tette őt egzisztenciálisan és anyagilag. Apjának ellentmondást nem tűrő és agresszív magatartása miatt a fia gyűlölte őt, akárcsak a nevelőanyját, aki támogatta az apa nevelési módszereit, a lelki és a fizikai erőszak alkalmazását.

Az első- és a másodrendű vádlott 2005 szeptemberében kötöttek barátságot, rendszeresen találkoztak egy szolnoki vendéglőben. A fiatalokra általában jellemző érdeklődési körükön túl, az hozta össze őket, hogy a családjukban mindketten úgy érezték, hogy nem kapják meg a nekik kijáró függetlenséget. A két fiatalember még 2005 decemberében elhatározta, függetlenségüket oly módon teremtik meg, hogy ifj. Taczman Elek szüleit megölik, ehhez a másodrendű vádlott segítséget nyújt, s ifj. Taczman az így megszerzett örökségből segíteni fogja barátját önálló életének megkezdésében: kiköltözhet a tanyájukra és foglalkozhat a lovakkal.

Tervüket 2006. február 4-én valósították meg: tanyájukon támadtak rá az alvó férfira és feleségére: baseballütővel, illetve pajszerrel összeverték őket, majd kést döftek a férfi mellkasába, s a nő hátába.

A Debreceni Ítélőtábla Balla Lajos vezette büntetőtanácsa Ifj. Taczman Elek elsőrendű vádlottat bűnösnek találta társtettesként előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettében, ezért életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, azzal, hogy legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

P. Tamás másodrendű vádlottat társtettesként előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek a bíróság, ezért 15 év fegyházbüntetésre és 10 évi közügyektől eltiltásra ítélte.

Fotó: Oláh Csaba
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását