2024. április 25. - Márk

A lista, és ami mögötte van

Ezúttal is Schmitt Pál vezeti a Fidesz európai parlamenti listáját, amelyen befutó helyen szerepel Áder János, Deutsch Tamás, valamint egy siketnéma jogász fiatalember is. A júniusi megmérettetést követően 9 hónappal országgyűlési választások is lesznek,
2009. január 18. vasárnap 07:33 - Hírextra
Áder János és Deutsch Tamás egyaránt szerepel a Fidesz európai parlamenti listáján. Mivel mindkét politikus előkelő helyen áll, így valószínűleg távoznak a magyar parlamentből. Áder János volt frakcióvezető a negyedik, míg Deutsch Tamás volt sportminiszter a hatodik helyre került a 22-es listán. (A lista öt éve még 24 fős volt, deRománia és Bulgária taggá válásával minden országnak csökkentetnie kellett EP-képviselői számát, Magyarországnak kettővel.)

A Fidesz listájának 12. helyét Kósa Ádám ügyvéd szerezte meg, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke és maga is jeltolmács segítségére szorul. Schmitt Pál listavezető az InfoRádióban elmondta: egész Európa figyelmét fel akarják hívni a hátránnyal élőkre.

A lista hetedik helyén álló Járóka Líviát - aki jelenleg is EP-tag -, az Európai Néppárt a kampányarcának választotta. Ahogy Schmitt Pál rámutatott: a roma politikus, a nő és a családanya önmagában megtestesíti a kisebbségekért, a hátrányos helyzetűekért folytatott küzdelmet, személye ezért szimbolikus. A politikusnőt 2008-ban az év parlamenterévé választották Brüsszelben.

Három jelenlegi EP-képviselő: Barsiné Pataky Etelka, Becsey Zsolt és Antonio de Blasio nem került fel a listára.

A hamarosan elkezdődő kampányban egyébként a Fidesz bel- és külpolitikai témákat egyaránt felvonultat, ahogy a listavezető elmondta, pártja rámutat majd arra, hogy az ország mennyire élt az európai uniós lehetőségekkel, mennyire tudta felhasználni az onnan eredő forrásokat.

Szóba kerül az is, hogyan tekint Európa Magyarországra, az elmúlt ötéves teljesítményére, de természetesen arra is rávilágítanak: hogyan fordulhatott elő, hogy az ország éllovasból sereghajtó lett a térségben - mondta Schmitt Pál.

A Fidesz listája:

1. Schmitt Pál
2. Szájer József
3. Gál Kinga
4. Áder János
5. Surján László
6. Deutsch Tamás
7. Járóka Lívia
8. Schöpflin György
9. Gyürk András
10. Őry Csaba
11. Glattfelder Béla
12. Kósa Ádám
13. Hankiss Ágnes
14. Győri Enikő
15. Bagó Zoltán
16. Hölvényi György
17. Szemerkényi Réka
18. Ékes József
19. Fridvalszky Gáspár
20. Hammerstein Judit
21. Gulyás Gergely
22. Tóth Edina
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását