2024. május 16. - Mózes, Botond

Elindult a hihetetlen kaland

Van, aki pusztán kalandvágyból, más a verseny miatt vágott neki a Budapest-Bamako ralinak, amely szombat reggel kilenc órakor indult el az 56-osok teréről. 2005-ben még csak negyven kissé bizarr kinézetű jármű gördült ki a magyar fővárosból, hogy két hét
2009. január 17. szombat 17:03 - Hírextra
Négy évvel az első Budapest-Bamako futam után, idén 105 csapat és 252 jármű állt rajthoz, hogy részt vegyen azon a futamon, amelyet a nemzetközi szaksajtó a világ legnagyobb szaharai ralijának kiáltott ki.

A futamon negyvenöt ország képviselteti magát: az európai országokon túl Iránból, Kanadából, Indiából, Ausztráliából és Új-Zélandról is érkeztek résztvevők. Idén először Dél-Afrikából is jöttek versenyzők: ők repülővel érkeztek Magyarországra, beszereztek egy autót és szombaton lényegében hazafelé indultak.

A résztvevők verseny és túra kategóriában indulhattak. Aki az utóbbin indult, annak könnyebb dolga lesz abból a szempontból, hogy az útvonal alkalmasabb a városnézésre. Míg a verseny résztvevőinek igen kemény, embert, autót próbáló lesz a futam - mondta Szabó Gál András, a futam fővédnöke és kitalálója az MTI-nek.

Idén először Bamako Spirit kategóriában nevezési díj nélkül indulhattak azok, akik valamilyen kiemelkedő karitatív feladatot végeznek a futam során. Így került be a mezőnybe az az amerikai-magyar páros, akik saját fejlesztésű, napenergiával hajtott víztisztító berendezést visznek kis afrikai településekre vagy a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola diákjai, akik tolókocsikat szállítanak Bamakóba mozgássérült árváknak.

A Hungary For Africa gyűjtőakció keretében a bamakósok egy kamionnyi ruhát, játékot, gyógyszert és szerszámot juttatnak el a világ egyik legszegényebb országába.

"Mi kalandvágyból vágunk neki a futamnak két társammal, Reisz Ádámmal és Jutasi Balázzsal együtt egy Toyota Hilux típusú járgánnyal, ami elég rossz műszaki állapotban van, így a legfontosabb célunk, hogy elérjünk Afrikába" - mondta Futó Gábor, a Gondwana Team egyik tagja.
Reisz Ádám hozzátette: "A rali jótékony célját is nagyon fontosnak tartjuk, CD-ket, iskolaszereket, labdákat és elemlámpákat viszünk magunkkal, amelyeket az afrikai falvakban szeretnénk személyesen szétosztani a helyiek között".

A Budapest-Bamako mottója - bárki, bármivel, bárhogy indulhat - minden évben vonzza a furcsa és szokatlan embereket és járműveiket. Az egyik legbizarabb jármű egy 1982-es Opel, amelynek oldalára kerékpárt szereltek, így ha leáll a motor, akkor emberi erővel, pedálozva is tovább haladhat az autó. Ezentúl rajthoz álltak régi mentőautók, Ladák, Daciák, egy 1971-es Citroen DS, egy 1961-es Csepel tűzoltóautó és két Ikarusz busz is.

A futam egyik legfurcsább indulója a német Rolf Becker, akit hazájában csak D-Rolf-ként ismernek. Saját bevallása szerint foglalkozása: verkli művész. Ő az, aki Trabanttal körbeutazta a világot. A kalandja Ausztráliában ért véget, amikor egy vonat széttörte autóját. Továbbá ő épített elsőként fékezőernyős Trabantot és lőfegyverrel felszerelt terepszínű Trabant harckocsit. Hírnevet akkor szerzett magának, amikor hamis rajtszámmal elindult az 1994-es Dakaron Trabantjával. Legendák szerint a szervezők megverték.

A futam alapítója és fővédnöke a 70-es, 80-as évek afrikai ralijainak legendás járművével, egy Peugeot 504-sel indult Bamakóba. A jármű eredetileg a kenyai magyar nagykövetségen teljesített protokolláris funkciót a 70-es évek közepén. "A választás azért is esett erre a kocsira, mert Afrikában ez egy nagyon népszerű jármű volt és alkatrész a mai napig minden bozótban van hozzá" - mondta Szabó Gál András.

A Budapest-Bamako rali Magyarországon, Szlovénián, Olaszországon, Franciaországon, Spanyolországon, Marokkón és Mauritánián halad keresztül és január 31-én ér Bamakóba, amit egy mali-magyar barátságos futballmeccsel ünnepelnek meg a futam résztvevői.

"Ez is annak a példája, hogy a futam a barátságról és a népek egymás jobb megismeréséről, a sztereotípiák lerombolásáról szól. Nem csak átszaladunk ezeken az országokon, városokon, hanem tényleg megpróbáljuk a barátságunkat elvinni azoknak az embereknek, akik európaiakat sem nagyon láttak életükben" - tette hozzá Szabó Gál András.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását