2024. május 19. - Ivó, Milán

Talán nincsen minden rendben Sebestény Balázzsal

Szalai Csongort, legalábbis a nevét nem kell bemutatni, a hangját pedig nem lehet. Szinkronszínész, legismertebb alkotása a Dennis a komisz magyar hangja, emellett rengetek sorozatban és rajzfilmben hallható meglehetősen vékony orgánuma, amely ad egy bájt
2009. január 15. csütörtök 15:39 - Toportyán
A zenekar
Matyi (dob) és Csongi (ének, gitár) még a gimnáziumban ismerték meg egymást és már 14 évesen együtt zenéltek. Néhány évvel később, 2004 végén új együttest alapítottak, ekkor csatlakozott hozzájuk Dóri basszusgitárosnak, és így jött létre a theGrenma. Mindhármuk zenei ízlése hasonló volt, zenéjüket olyan kaliforniai (pop-) punk zenekarok inspirálták, mint a Blink 182, a Green Day vagy a NOFX. Ezek mellett hatással volt rájuk a ska, a hardcore és néhány régi punk zenekar is, de stílusukra leginkább a 'softcore punk' kifejezés illik. Fél évvel a megalakulás után kezdtek el koncertezni, és még 2005 decemberében felvettek egy 3 számos demót. 2006 elején indultak először turnéra az Alvin és a mókusokkal, majd ez év végén álltak neki az első albumuk rögzítésének. 2007 februárjában leforgatták az első videoklipjüket is a 'Mennyire szeretném' című dalukra, ami még a lemez megjelenése előtt napvilágot látott. A 10 számot tartalmazó cd 'Annyira...' címmel jelent meg augusztus végén. Ezt egy hosszas lemezbemutató turné követte 2008 nyaráig. A banda a nyári fesztiválok mellett már a második album anyagát írta, és bár kicsit csúszott, szeptemberben már az 'Enyém az utolsó szó' című új dalra forgattak klipet.
Forrás: www.thegrenma.hu
A napokban látott napvilágot a TheGrenma második lemez Talán nincsen minden rendben címmel.

Előző albumukhoz ("Annyira...") képest hatalmas kiugrás, hatalmas ötletekkel, és a magyar zenei életben egy teljesen új, meglepő dologgal. Ez az újdonság az introban és az utolsó számban érhető tetten, de ne szaladjunk ennyire előre!

A lemez ingyen letölthető a zenekar honlapjáról, de aki szeretné korong formában élvezni, megvásárolhatja, a mai lemezpiacot figyelembe véve, jelképes összegért. Ebből látszik, hogy a zenekar figyel a gazdasági válságra, illetve a túlnyomórészt iskolás közönségére, akik a költőpénzükből csak nehezen tudnák összespórolni az árát.

Hallgassuk meg, h mi nincs rendben!

Introval együtt majdnem negyven perc tömény softcore punk, bár nem annyira érzem benne a soft jelleget: kemény lett, csak nem szidnak össze-vissza mindent. A kaliforniai punk hatása sem érvényesül benne annyira, mint az első albumon, de érezhető.

Mint már említettem az introban, mint egy főcímben hallhatjuk a zenekar tagjait, és tevékenységüket (ahogy a koncertek végén szokás, csak itt egy ismeretlen-ismerős hangú narrátor teszi meg ezt).

A második szám meglehetősen fejbe vágott, már csak azért is, mert nem halkan szólt. Mintha egy dühös embert hallgatnék, annyira odacsap a hangzás, jól lett összerakva. A legnagyobb meglepetést egy ismerős nyíregyházi zenész okozta a számban. Név szerint Alvin, aki az Alvin és a mókusok nevű punk zenekar lelkes frontembere és gitárosa egyben. A meglepetések sora persze csak akkor érhet véget, amikor véget ér a lemez.

A harmadik szám nem tudom, hogy önmagában is ennyire „durva” de nekem sikerült a valaki „lemészárol egy osztályt” sort épp akkor meghallani, mikor a csepeli lövöldözésről olvastam. Szokták mondani, hogy véletlenek nincsenek, itt a bizonyíték, de ennyire ne kalandozzunk el!
A teljes korongon keresztül érezhetünk valami hardcore irányzatot, mindamellett, hogy szinte csak rájuk jellemző ti-ti-tá ütemet használ a megszokott punk alappal szemben Bottlik Mátyás, dobos.

A negyedik számhoz már szeptemberben forgattak klipet, hogy a türelmetlen közönségnek is villantsanak valamit. Eddig abszolút nem volt jellemző, hogy Csongi érces hangján ordítva kezdjen egy számot, ahogy az elektronikus effektek sem, de mind az audio, mind a video formában érdekes a mobil által okozott gerjedés.








Mindenképpen meg kell említeni a „Mit vársz?” című számot, ami egy hatalmas visszautalás az előző lemezre a „Nem is tudod, mennyire szeretném” sorral (az „Annyira…” korongon volt egy ilyen című szám). Ez koncerten, mint két szám közötti átkötés jól fog még jönni. Ugyanígy a pogóban kifáradó embereknek az „Ennyi volt” ska betéte, ahol baromi jól lehet segget rázni.

„Maradjunk a szabályoknál”

Csakhogy rosszat is mondjak - mert ugye azt is kell - a hardcore jelleg miatt erősen monoton az album, főleg egymás után többszöri meghallgatás esetén. A vége felé ellaposodik, és már nem is figyel oda kellően az ember. Változatosságot és érdekességet a számok elején és a szövegben találunk. Meg persze a gitártémákban.

A monotónia tűrő embereknek erősen ajánlom. Az utolsó szám címe, még ha nem is erről szól, azért hordoz valami igazságot magában, hiszen a „Vajon hallja valaki a hangom?” kérdés értelmezhető úgy is, hogy mindenki elaludt a lemezen. Ez persze egyértelműen kizárható, mert, mint ahogy említettem nagyon jó kis lemez lett.

A végén újra meghalljuk a narrátort, aki „további magyar hangok…” kezdetű monológjában újra felsorolja a zenekar tagjait már megemlítve Alvint, és most jön a legnagyobb meglepetés. Ugyanis, sajnos én nem hallottam, de elvileg feltűnik Sebestény Balázs hangja is. Talán vokálozik, de sajnos nem sikerült azonosítanunk.

Rendező nem meglepő módon Szalai Csongor. Ahhoz, hogy a fiatalos lendületes hangzást és a kiugróan érdekes ötleteket méltó módon zárják le, ezért egy kis színes dolgot is megosztanak a hallgatókkal: „A felvételek Matyiék házában készültek”.

Itt újra felkapja fejét az is, aki elbóbiskolt esetleg közben, és első hallásra valószínűleg nevetni fog.

A koncert

Persze minden új lemezt be kell mutatni a nagyközönségnek élőben, és erre nagyszerű lehetőség nyílik január 17-én a Ráday Music Pubban a Fekete Teve társaságában, akik nagyon táncos ska zenét húznak a talp alá, és éppen ötéves születésnapjukat ünneplik. Előttük a Beer Lack és a Nonverse kezdi csigázni a nagyérdeműt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ocsabika
2009. január 22. 12:26
Egyébként csak kihasználtam azt, hogy átírhatom topic-ként a cikk címét, de ettől vajmi kevés változik
ocsabika
2009. január 21. 20:55
Mellesleg az introban is a híres ismeretlen-ismerős konferálja fel az egészet. Emellett pedig a cikkben nem Sebestyén, hanem valóban Sebestény Balázs neve fordul elő, nem is egyszer, de elég sokan nincsenek még azzal sem tisztában, hogyan kell írni a celeb ipse nevét, csak kattintgatnak össze-vissza
Tehát ajánlom figyelmedbe még egyszer a cikket, kölönös tekintettel arra, hogy az agyad képes "átkonvertálni" dolgokat:)
ocsabika
2009. január 21. 20:52
Tuljadonképp, ha jobban elolvastad volna a cikket, akkor ezt le sem írod!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását