2024. április 29. - Péter

Gyurcsány most már mosakszik..

A kormány azért hív össze rendkívüli parlamenti ülést január 29-ére, hogy az Országgyűlés nyilvánossága előtt mondhassa el, a folyamatosan romló gazdasági kilátások fényében hogyan értékeli a gazdasági helyzetet és milyen intézkedéseket tervez - mondta Gy
2009. január 15. csütörtök 22:58 - Hírextra
Hangsúlyozta: egyre inkább arra kell koncentrálni, hogyan lehet a mélyülő recesszióval szemben fellépni. A recesszió az első számú közellenség - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc szerint egyetlen költségvetési szám sincs kőbe vésve, de ez nem jelenti azt, hogy fel lehet puhítani a büdzsét. Azt is mondta: az egyre mélyülő válság miatt mindent újraszámolnak, de Magyarországnak egyensúlyi pályán kell maradnia, és csak olyan költségvetést lehet készíteni, amely finanszírozható.

A kormányfő kérdésre válaszolva leszögezte: a 2009-es hiánycél mértékében nincsen nagy mozgástér, Magyarország nem engedhet meg magának 3-5 százalékos deficitet.

Mint mondta, a következő két hetet arra használja fel a kormány, hogy elkészítse a jelenlegi helyzetnek megfelelő előrejelzést és a szükséges jogszabály-módosításokat. Emlékeztetett arra, a pénzügyminiszternek két hete van a prognózis elkészítésére, ami január 28-án jár le, ezért 29-ére kezdeményezik a rendkívüli parlamenti ülést. Hozzátette: ezzel összefüggésben 24-én a szocialisták országos választmánya, 27-én a kormány, 28-án pedig az MSZP frakciója is ülésezik. A miniszterelnök kitért arra, a rendkívüli parlamenti ülésre vonatkozó kezdeményezésükről tájékoztatta az SZDSZ elnökét és frakcióvezetőjét is.

Gyurcsány Ferenc nagyjából 100-200 milliárd forintra becsülte a rövid távú "költségvetési nyomást", de - mint mondta - ilyen helyzetben nem szabad adót emelni annak érdekében, hogy a korábbi kiadási szintet tudják finanszírozni. Úgy látja: abban szakmai konszenzus van, hogy a személyi jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékot csökkentsék, de azt nem tudta megmondani, hogy ennek ellentételezését milyen adórendszeren belüli átcsoportosítással oldanák meg.
A legfontosabb beavatkozási területek közé sorolta az adóreform előkészítését - s annak lehetőleg idei elindítását -, továbbá az állami és nem állami beruházások, valamint a kereslet élénkítését. Hozzátette: további átalakítások szükségesek a foglalkoztatási és a szociális rendszerben. Példaként említette többek közt, hogy ahol nincs munka, ott a helyi közösség közfoglalkozáson keresztül teremtsen munkalehetőséget.

A miniszterelnök szerint átalakításra szorul a politikai képviselet és az igazgatás is annak érdekében, hogy kerüljön kevesebbe, és legyen hatékonyabb.Álláspontja szerint több területen átfogó változások kellenek, de nem szabad a korábbi hibába esni, hogy mindent egyszerre akarnak megvalósítani.

A kormányfő a tervezett változásokkal összefüggésben bejelentette azt is, hogy válságmegelőző és válságkezelő döntéshozatali központot hoz létre, amelynek két feladata van. Egyrészt az, hogy előkészítse a válságkezelésben fontos szabályozási döntéseket, másrészt az, hogy szükség esetén egyedi beavatkozással megóvjon vállalatokat, munkahelyeket.

A döntéshozatali centrum munkájában a pénzügyminiszter, a szociális és a gazdasági tárca vezetője vesz részt. Ez nem új hivatal, nincsenek munkatársai - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc közölte: a válságkezelésről vasárnap konzultál a kormány tagjaival, akik feladatokat is kapnak, és tájékoztatja a frakció és a választmány vezetését, valamint az MSZP megyei elnökeit.

A miniszterelnök véleménye szerint az adó-, a foglalkoztatási-, és a szociális reformhoz meg lehet teremteni a parlamenti többséget, ahogyan az egyensúlyt megőrző politikához is.Felhívta a figyelmet arra, hogy a politikai elitnek önmagával szemben is következetesnek kell lennie, politikáját az hitelesítheti, ha saját magára vonatkozóan is reformlépéseket tesz. Jelezte, akár holnap hajlandó megállapodni az egyfordulós, arányos, tisztán listás választási rendszerről, amely 200 képviselőt jelent a mostani 386 helyett.

A noszvaji kétnapos ülésről azt mondta: az elnökség tagjai izgalmas, mély elemzést folytattak a helyzetről. Bátorító és felemelő érzésnek nevezte, hogy a testület ismét bebizonyította: ha radikálisan megváltozik a helyzet, tud felhatalmazást adni a kormánynak a cselekvésre.
"Metsző és megosztó vita nélkül sikerült megállapodásra jutni" - fogalmazott a pártelnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását