2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Előnyös mellékhatás a rákgyógyászatban?

A rák kezelésében rövid ideje bevetett bortezomib szer egy tanulmány szerint a szervátültetésen átesett betegeken is segíthet.A "Transplantation" című szaklap arról ír, hogy a hatóanyagot amerikai kutatók hat olyan betegnél tesztelték, akiknek az immunren
2009. január 13. kedd 08:27 - Hírextra
A bortezomib minden esetben leállította a kilökődési reakciót, csökkentette az antitestek termelését, és legalább öt hónapig javította a szerv működését.A felfedezés igen nagy jelentőséggel bír a szervátültetés és az autoimmun betegségek számára - mondta a tanulmány egyik résztvevője, Steve Woodle, aki az ohiói Cincinnati Egyetem munkatársa. A kezelési módszer mellékhatásai állítólag korlátozottak. Woodle csapata az első eredményeket további klinikai vizsgálatoknak veti alá.

A bortezomib néhány éve tetemesen hozzájárul a myeloma multiplex kezeléséhez. A szer egy úgynevezett proteaszóma-inhibitor, amely a következőképp működik: a sejtekben lebontásra kiszemelt anyagok először egy ubikvitin nevű fehérjefüggeléket kapnak. Ez olyan, mint egy "halálos csók", ugyanis a fehérje ezt követően besétál a sejtben található mintegy harmincezer "szemétmegsemmisítő", azaz proteaszóma egyikébe. Ott pedig enzimkomplexumok bontják le.

A bortezomib a rosszindulatú sejtekben blokkolja a proteaszómákat. Erre azok szó szerint megfulladnak a saját anyagcseretermékeikben. Ezenkívül a szer azokra a folyamatokra is hat, amelyek a daganatokon belül fontos szerepet töltenek be a sejtnövekedésben és a véredények újjáképzésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását