2024. május 4. - Mónika, Flórián

Bebarangolható történelem

Történelmi időutazásra készülhetnek 2010-ben a Székesfehérvárra látogatók: a Szent István által alapított bazilika, koronázó és királyi temetkezőhely kőmaradványait őrző Nemzeti Emlékhelytől a barokk belvároson át juthatnak abba a pihenőparkba, amelynek 9
2009. január 13. kedd 08:31 - Hírextra
A Királyi séta - Történelmi időutazás az ezeréves Székesfehérváron elnevezésű nagyprojekt európai uniós támogatással valósul meg, mintegy 2,3 milliárd forintért. A "sétának" négy eleme van: a méltó Nemzeti Emlékhely kialakítása, a középkori Székesfehérvár makettváros felépítése, a Királyi Játszópark létrehozása, valamint a Fő utca fény-és hangjátékának a megvalósítása.

A Nemzeti Emlékhely több, mint egymilliárd forintos beruházással, új koncepció szerinti felépítését, megújítását térszerű kialakítással valósítják meg, amelynek legkimagaslóbb pontja a középkori királyi bazilika egy "metszetének" légies, könnyed, építészeti jelként való megjelenítése lesz.

- Az utóbbi miatt volt némi szakmai vita, de miután sikerült finomítani a terveken, a Nemzeti Emlékhely Alapítvány - Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke által vezetett - kuratóriuma egyetlen ellenszavazattal elfogadta és továbbította a terveket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez - mondta el Viniczai Tibor (MDF), a projektért felelős alpolgármester.

A korábbi Vidám Park területének egy részén épül fel a középkori Székesfehérvárt bemutató makettváros. Vizesárok veszi majd körül. Kerengőt építenek köré, amelyen sétálva be lehet majd járni a városkát, de négy ponton "madártávlatból" is megtekinthetőek lesznek a középkori épületek másai. A "szigeten" a 11. századtól a török uralom utáni évtizedekig épült, jellegzetes fehérvári épületek kapnak majd helyet, amelyek egyszerre természetesen nem jellemezhették a városképet, de mindegyik épület hiteles, a ránk maradt történelmi emlékek tanúsága szerint.

A legkimagaslóbb épület - csakúgy, mint annak idején - a királyi koronázó templom lesz, 4,2 méteresre tervezik. Bár a korában európai viszonylatban is jelentős épületet Szent István után több királyunk is bővítette, az eredeti, román kori templomot jelenítik meg, mivel a régészeknek, történészeknek, művészettörténészeknek arról van a legtöbb információjuk, azt lehet a leghitelesebben rekonstruálni. A gótika korából csak kőfaragványok, töredékek maradtak fenn, s a királyi levéltár Fehérvárról történt, 1543-as elköltöztetése miatt nem kerültek elő adatok, rajzok arról, hogy miként nézett ki a későbbi korokban a koronázó templom.

A bazilikát a középkori térképek, rajzok alapján kialakított rend szerint veszik majd körül az általában 50- 70 centiméter magas polgárházak, az 1,2 - 1,5 méteresre tervezett templomok, s a város török megszállásának idején épült dzsámik, minaretek kicsinyített másai, középületei, köztük Székesfehérvár egyetlen máig épen maradt középkori műemléképülete, a Szent Anna kápolna.

A korabeli épületek kicsiny másai időjárásálló, a hideget, meleget egyaránt jól tűrő, minőségi anyagokból készülnek majd. A projektnek ez az eleme 600 millió forintba kerül.

A makettváros mellett épül fel a Királyi játszópark, ahol a 3-14 éves gyerekek a középkorit utánzó, de anyagukban a mai kornak megfelelő játékokkal szórakozhatnak. Lesz vár, katonákkal, s épül egy olyan közösségi tér is, ahol animációs filmekkel jelenítik majd meg a középkori Fehérvár történelmét, mindennapjait.

A projekt negyedik elemeként fény-és hangjáték varázsolja majd esténként még hangulatosabbá Fehérvár belvárosát.- A projekt támogatási szerződését várhatóan 2009 elején írják alá, s azt követően kezdődik meg az előkészítés, majd a kivitelezés, s a történelmi időutazás állomásai 2010-re készülnek el - közölte Viniczai Tibor.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását