2024. május 3. - Tímea, Irma

Sztárok faragták a jégelefántot

Az energiatakarékosság hirtelen különösen aktuálissá lett eszméjét népszerűsítik fővárosszerte, kihalásra ítélt állatok jégszobraival. A Nyugati téren látható fagyottvíz alapú elefántot Szabó Imre miniszter adta át közkedvelt celebritások társaságában.
2009. január 8. csütörtök 18:59 - Szalay Gergely
Az energiatakarékosság hirtelen a korábbinál sokkal fontosabb téma lett: lásd az ukrán gázról szóló híreket. Ennek megfelelően a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is kampányba kezdett: a főváros több közterén adtak át jégszobrokat – kihalt vagy kihalással fenyegetett állatokét: a Széna téren (mit ad isten) mamutot, a Nyugati téren elefántot láthat a nagyérdemű. És van egy emberalak is, mint a bolygó leginkább önpusztító faja.

Ennek megfelelően a környezettudatosságról szól a mostani kampány, középpontban az energiatakarékossággal: a legolcsóbb energia az el nem használt energia – ahogy azt Szabó Imre a nap folyamán többször is leszögezte.

Az esemény fényét persze sztárokkal is emelték a szervezők: jelen volt Kovács Patrícia színművész, Kinizsi Ottó (a Barátok köztből, szintén színész), Puskás Péter, Szigeti Ferenc (mint zenészek, bár Puskás játszik a másik csatorna napi sorozatában is), és Lola – szintén zenész.

A miniszter érkezéséig velük foglalkozik a sajtó: épp Kinizsi taglalja anyacsatornájának, mennyire követendő példának látja a németeket, ahol szintén vannak kutyák, dohányosok – mégis rendezettebbek az utcák, a virágágyásokban pedig virágok vannak – igaza van, rúgja meg a ló.

Mellette a meglepően filigrán, a hideghez képest úgy tűnik, lengén öltözött, ellenben csíkos sapkájában kimondottan manószerű Lola vacog, kicsit odébb Kovács Patríciát faggatják, Puskás Peti éppen szigorúan néz. Szigeti még nincs itt.

Közben fotósok hada fényképezi az elefántot, egy hajléktalannal bonyolódva kisebb alkalmi vitákba: szegény mindig rossz helyen állva szeretne beszélgetni. Nem arat osztatlan sikert. Időközben előkerül Szigeti Ferenc is (kissé meghökkentő cowboykalapban), majd maga Szabó miniszter, meglepően vékonynak tűnő termopulcsiban. Nem is tűnik úgy, mintha melege lenne, de később forró teával fűti magát. Van az is, gondolnak a szitázó hóban vacogó sajtómunkásokra. De legalább hamar a tárgyra térünk: spóroljunk az energiával, erről szól az alkalom (ne viccelődjünk azzal, hogy gázvonalon ez adott is). Elsősorban az áramra koncentrál, bár a kiosztott szórólapokon a vízfogyasztásról és a hőszigetelésről is van szó.

Fő jó tanács: figyeljünk az elektromos fogyasztókra, hanyagoljuk például a standby üzemmódot. Ha valamit kikapcsolunk, kapcsoljuk ki tényleg – ezt, mint fél füllel elkapni sikerül, Puskás is megszívleli majdan )egyébként pedig szívesen biciklizik, így is védve némileg a környezetet). A miniszter intelligens elosztót is mutogat, gyártó és bolt megnevezése nélkül: ez például számítógépek esetén magától lekacsolja az energiatolvaj perifériákat.

Ezt követi a lényeg: az elefánt vésegetése. Szerencsére nem kell aggódni a műalkotásért: csak nagyon keveset nyiszatolnak le az ormányosból. Azt viszont hosszan teszik, mindenféle szögekből – a nagy számban összegyűlt fotósok érthetően nagy örömére.

Szabó miniszter még tájékoztatja a sajtót újra, a celebek interjúkat adnak, egy videós kolléga idős hölgyet faggat, mi jut eszébe a szoborról.

Hogy mindjárt megfagyunk – jön a lakonikus válasz. Nem nagyo látja az elefántot a fagyos vízben, később azért segítünk neki felfedezni. Ekkor elkezdi tisztelni is az ismeretlenül maradó alkotót – mégiscsak egy jégtömbből lett kifaragva. Kicsit félti az olvadástól, de sikerül megnyugtatni: ez benne volt a pakliban, ilyen a műfaj.

Nagyjából ennyiben maradunk, Kinizsi is lelépett, miután lenyilatkozott a házi tévéknek.

Mi is. Önök pedig spóroljanak az energiával – amúgy is drága lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását