2024. április 29. - Péter

Fodor az egyoldalú függőségről prédikál

Energetikai reformot sürget Fodor Gábor, aki szerint az orosz-ukrán gázvita nyomán előállt helyzetet hosszú távon csak az alternatív energiaforrásokra való átállással lehet kezelni.Az SZDSZ elnöke az MTI-nek adott interjújában azt is elmondta, biztos abba
2009. január 8. csütörtök 07:00 - Hírextra
Fodor Gábor az orosz-ukrán gázvita kapcsán azt mondta, a szállítások leállítását követő válság rávilágít arra, hogy mennyire kritikus helyzetben van Magyarország és több európai állam, amelyek egyoldalúan függenek az orosz gáztól.

A politikus véleménye szerint éppen ezért kerül előtérbe más vezetékek, elsősorban a Nabucco megépítése, de ezeknél is fontosabb a megújuló energiákra való átállás. Az SZDSZ azt szorgalmazza, hogy Magyarország 2009-től kezdje el ezt a "környezeti forradalmat" - mondta Fodor Gábor. Egyúttal felhívta rá a figyelmet, hogy ez a forradalom napjainkban a környezettudatos energiák terén zajlik, mert a nap-, a szél- és a bioenergia használata csökkenti az energiafüggőséget, óriási lehetőséget ad a tudománynak, a kutatásnak, az innovációnak, és komoly gazdasági lehetőséget rejt magában.

A pártelnök hozzátette: jelenleg világszerte éppen az okoz problémát, hogy a gazdaságok nagymértékben függenek a gáztól és az olajtól. Véleménye szerint ez környezetszennyező, ráadásul emiatt sok állam kiszolgáltatja magát a nem demokratikus berendezkedésű országoknak. Az MTI kérdésére azt mondta, hogy Oroszországra sem úgy tekint, mint az európai értelemben vett demokratikus normáknak megfelelő országra.

Fodor Gábor kitért arra is, hogy a 2009-es év az energiaválságon túlmenően az általános gazdasági és pénzügyi válságról fog szólni. Elmondta, hogy az SZDSZ éppen az utóbbiak kirobbanása miatt változtatta meg véleményét, és állt a költségvetés elfogadása mellé. Véleménye szerint az idei évnek viszont már "nem a tűzoltásról kell szólnia", hanem az évek óta halogatott reformokba kell belekezdeni. Mint közölte, az SZDSZ támogatja az ország jövőjét szolgáló változásokat, így például az adóreformot is.

A Fidesz politikájáról nyilatkozva azt mondta, nem elegendő, ha pusztán annyit mondanak, hogy miniszterelnököt kell váltani, és akkor minden jobb lesz. Fodor Gábor véleménye szerint a legnagyobb ellenzéki párt Jövőnk című programjából sem derül ki, hogy mit szeretnének elérni, pedig anélkül nem kérhetnek támogatást a programjukhoz.

Orbán Viktornak arra a nyilatkozatára reagálva, amely szerint hiba volt, hogy a rendszerváltáskor elmaradt az előző rendszer vezetőinek felelősségre vonása, azt mondta: ő viszont büszkén gondol vissza a húsz évvel korábbi eseményekre. Magyarázatként hozzátette, hogy akkor azért harcoltak, hogy Magyarország valódi demokráciává váljon, megvalósuljanak a demokratikus alapértékek, mint a szólás- és sajtószabadság, teret nyerjen a tolerancia, és az ország később az Európai Unió tagjává válhasson.

"Ettől függetlenül nem lehetünk mindennel elégedettek, mert nem olyan országot akarunk, amelyet a mai magyar politikai kultúra jellemez, ráadásul sokan a rendszerváltás veszteseivé váltak, és máig sok az elesett ember" - tette hozzá. Ennek kapcsán a következő nagy feladatként a magyar szociálpolitika átalakítását nevezte meg, úgy, hogy az a rászorultsági elvet helyezze a középpontba.

A kormány politikájáról beszélve azt mondta, hogy a kisebbségi kormányzás a legtöbb kérdésben nem tudott változást hozni. Véleménye szerint a koalíció szakadását követően a kabinet legfontosabb eredménye, hogy sikerült szabad demokrata segítséggel elfogadni a költségvetést, de az alapkérdéseket továbbra sem oldották meg. Bírálatként hozzátette, hogy a kormány kevés érdemi tettet hajtott végre, és nincs igazi, átfogó koncepciója arról, hogy milyen változásokat szeretnének elérni.

A közelgő európai parlamenti választások kapcsán azt mondta, az SZDSZ büszke arra, hogy öt éve két képviselőt delegált Brüsszelbe, és biztosak abban, hogy a következő választásokon is sikerrel fognak szerepelni. Csak akkor lehet erős és hatékony a magyar érdekek képviselete az Európai Parlamentben (EP), ha nemcsak a szocialista és a néppárti, hanem a liberális frakcióban is ül magyar képviselő. Az európai politikai kultúrától idegen a kétpártrendszer, és az elmúlt években az a tendencia figyelhető meg, hogy a kisebb pártok tovább növelték a támogatottságukat az unió országaiban - mondta el Fodor Gábor.

Az MTI kérdésére hozzátette, hogy sikernek azt tartanák, ha újra képviselőt tudnának juttatni az Európai Parlamentbe. "Biztos vagyok benne, hogy ezt az akadályt az SZDSZ sikerrel fogja venni" - hangsúlyozta.

Egyelőre nem árulta el, hogy ki vezeti majd a szabad demokraták EP-listáját, csak annyit mondott, hogy erről a párt országos tanácsának február eleji ülésén dönthetnek majd.Az MTI kérdésére a párt tavaly decemberi frakcióvezető-választásáról azt mondta, hogy nem lesz megosztott az SZDSZ, mert a belső vitáik lezárultak, és "a legszorosabb együttműködésben" dolgoznak együtt Kóka Jánossal.

A IX. kerületi időközi választásról azt mondta, hogy minden pártot érintett a ferencvárosi botrány, de ez nem mentesíti a liberálisokat a problémák alól. Véleménye szerint ebben az ügyben a lehető legkorrektebb és legtisztességesebb normát követik, amikor a választási bizottság döntését tartják mérvadónak. Megjegyezte, hogy ettől függetlenül a különböző ügyek gyengíthetik a demokráciába vetett hitet, holott a magyar demokráciának meg kell őriznie a méltóságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását