2024. április 26. - Ervin

A budapesti diplomás Danijel Detoni lett az Év Ifjú Muzsikusa

Danijel Detoni horvát-magyar zongoraművész, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2006-ban kitűnőre diplomázott hallgatója elnyerte az Év Ifjú Muzsikusa díjat Horvátországban. A zágrábi fiatalembert 13 éves korában vették fel a budapesti Liszt Fe
2009. január 5. hétfő 20:17 - Hírextra
Több mint 10 éven át tanult Magyarországon és a Zeneakadémián szerzett diplomát.
Édesanyja, Xenia Detoni a vajdasági magyar és a kortárs magyar irodalom, köztük Kertész Imre, Esterházy Péter fordítója. Édesapja, Dubravko Detoni neves horvát zeneszerző.

Danijel Detoni kitüntetéséről bő terjedelemben számoltak be a horvát napilapok. A Vjesnik című újságnak a pianista elmondta, hogy a Magyarországon való tanulás lehetősége miatt nagyon is szerencsésnek érzi magát.

Az MTI-nek arról beszélt, hogy a Zeneakadémián olyan nagyszerű muzsikusok voltak a tanárai, mint Baranyay László zongoraművész, Éder Pál hegedűművész, kamarazene-tanár. Párizsban Itamar Golan, míg Izraelben Pnina Salzman (1922-2006) - akit csak a zongora nagyasszonyaként emlegetnek - és Emanuel Krasovsky csiszolta tudását.

Sikeres évet tudhat maga mögött, mert nemcsak otthon, Horvátországban, hanem a franciaországi Rouen-ban, Párizsban, Bécsben, Prágában, Brüsszelben, Tel-Avivban, Szarajevóban és Ljubljanában is muzsikált. Szólóesteken kívül kamarazenei és nagyzenekari koncerteket is adott. Több felvételt készített vele a közszolgálati horvát rádió.

Danijel Detoni megvallotta, hogy a XX. századi zene áll hozzá a legközelebb, és nagy feladatot tűzött maga elé: meg akarja tanulni Claude Debussy és Bartók Béla összes zongoraművét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását