2024. április 25. - Márk

Gyurcsány ilyet is tud?

Január 1-jétől - a kormányfő utasításának megfelelően - tíz százalékkal csökken a kiemelt jelentőségű állami cégek igazgatósági, illetve felügyelő bizottsági tagjainak jelenlegi, átlagosan bruttó 230-300 ezer forintos tiszteletdíja - közölte az MTI érdekl
2008. december 30. kedd 09:30 - Hírextra
E körbe tartozik egyebek mellett a Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta, az Állami Autópályakezelő, a Szerencsejáték Zrt., a Volán társaságok - tette hozzá a szóvivő.
Közölte: a 2009. évi üzleti terv elfogadásakor, még az első negyedévben születik döntés az állami cégek első számú vezetőinek jövő évi javadalmazásáról, míg a 2009. évi prémiumot legkésőbb 2009. május 31-ig határozzák meg. Hozzátette: az első számú vezetők 13. havi bérre nem jogosultak.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a MNV-hez tartozó állami cégek esetében a első számú vezetők jövedelme - a társaság méretétől, üzleti eredményétől függően - havi bruttó 300 ezer forint és 2,5 millió forint közötti. A prémiumok és jutalmak összege a Munka Törvénykönyve szerint nem haladhatja meg az előző 12 havi átlagkereset 80 százalékát.

Száraz Gábor kitért arra: az első számú vezetők javadalmazásának megállapításában az MNV Zrt.-nek döntő szava van. A javadalmazások ügyében azoknál a társaságoknál, ahol több a tulajdonos, a közgyűlés vagy a taggyűlés hoz a döntést, míg az egyszemélyes állami társaságok esetében erről az MNV Zrt. Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsa dönt.

A MNV Zrt. vezérigazgatója - a kormányfő kérése nyomán - levélben kérte, hogy a vagyonkezelőhöz tartozó társaságok vezetői a 2008. évi teljesítmény alapján kapott prémiumuk ötven százalékát egy elkülönített számlára utalják át, és ugyanerre utasította őket a 2009. évi teljesítmény után járó teljes prémiumukat illetően. A számlára érkező felajánlásokból a hátrányos helyzetű térségek foglalkoztatási gondjait kívánják enyhíteni közérdekű munkalehetőségek megteremtésével. Lehetőség van arra is - mondta a szóvivő -, hogy ehhez a kezdeményezéshez csatlakozzanak az állami cégek első számú vezetőinek helyettesei, valamint a leányvállalataik vezetői és azok helyettesei is.

Száraz Gábor közölte: a kérés 250, egészben vagy többségében állami tulajdonú cégnek, valamint 450 vezetőnek szól. A 2008-as felajánlás esetében 700 millió forint körüli összegre, míg 2009-re vonatkozóan mintegy 1,4 milliárd forintra lehet számítani.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök október 28-án a parlamenti pártokkal kezdeményezett egyeztetésen közölte: a várható recesszió miatt csökkenteni kell az állami kiadásokat. Ezért arra utasította az állami vagyonkezelőt, hogy tíz százalékkal csökkentsék az állami cégek igazgatósági, felügyelő bizottság tagjainak tiszteletdíját. Közölte azt is, hogy az állami vállalatok vezetői nem kapnak jutalmat, prémiumot, 13. havi juttatást.

Ezt követően Balsai István, a Fidesz országgyűlési képviselője bejelentette: pártja törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyben azt javasolják, hogy a törvényi minimumot ne haladja meg az állami tulajdonú cégek vezetésének létszáma. Mint mondta, a Fidesz célja a törvényjavaslattal, hogy az állami vállalatok igazgatóságának és felügyelő bizottságának létszáma ne haladja meg a törvényi minimumot, azaz 3-3 fő legyen. Ekkor a politikus arról is beszélt: Gyurcsány Ferenc bejelentését követően az eredményről semmit nem lehet tudni.

Balsai István akkor negatív példaként a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium felügyelete alá tartozó és 33 fős vezetői gárdával rendelkező MÁV Zrt.-t említette, amely 111 milliárd forint állami támogatást kap. A politikus elmondta azt is, hogy a vasúttársaság vezérigazgatójának havi bruttó fizetése 3,2 millió forint, emellett 80 százalékos prémiumot kaphat, így teljes keresete éves szinten 70 millió forint; az egyik vezérigazgató-helyettes fizetése 2,6 millió forint, s szintén 80 százalékos prémiumot vehet fel, ami összesen évi 56 millió forint, a másik vezérigazgató-helyettes pedig havi 2,5 millió forintot keres, így éves jövedelme a prémiummal együtt 55 millió forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását