2024. május 9. - Gergely

Ha nem írták fel, ne vedd be

A különböző gyógyszerek potenciálisan veszélyes együttes szedése gyakori az amerikai idősek körében, s ezért felerészben a vény nélkül kapható szerek okolhatók - állapították meg a Chicagói Egyetem orvosi karának kutatói.
2008. december 29. hétfő 18:37 - Hírextra
Az egyetem szakemberei a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szaklap eheti számában számolnak be 3500 fős reprezentatív vizsgálatukról, melyben 57 és 85 év közötti amerikaiak gyógyszerszedési szokásait tanulmányozták.

Stacy Tessler Lindau és munkatársai szerint a kikérdezett emberek négy százaléka súlyos kölcsönhatással járó, veszélyes gyógyszerkombinációt szed. A 75 és 85 év közötti férfiak körében az arány még nagyobb: tíz százalék. A veszélyes kombinációk felét a vényköteles vérhígító szerekkel együtt szedett, recept nélkül is kapható aszpirin adta. A nem vényköteles szerek közül leggyakrabban a páfrányfenyőt (ginkgo biloba) és az aszpirint alkalmazták egyszerre. Mindkét kombináció növelheti a belső vérzések kialakulásának kockázatát.

A tanulmány szerint a vizsgálatban résztvevő összes ember több mint fele legalább ötféle vényköteles vagy recept nélkül kapható gyógyszert, illetve étrendkiegészítőt szedett egyidejűleg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását