2024. május 5. - Györgyi

Kőkemény szabályok a dohányzás ellen

Walesben általános dohányzási tilalom lépett életbe a nyilvános helyeken. Aki vendéglőben, étteremben, irodában, járművön rágyújt, 50 fontos pénzbírságra számíthat. Büntetés sújtja a hely tulajdonosát is, ha engedélyezi a dohányzást.
2007. április 3. kedd 19:22 - Hírextra
Hasonló tilalom érvényes Skóciában. Észak-Írországban április 30-án vezetik be, Angliában július 1-jén. Az intézkedésektől a lakosság egészségi állapotának javulását, valamint a passzív dohányzás káros hatásainak csökkenését várják. A dohányosok a drákói jelzővel illették a törvényt.

"Az biztos, hogy az üzletünk egy időre visszaesik" - vélekedik Philip Lay, Wales legnagyobb sörfőző- és kocsmahálózatának tulajdonosa a BBC tudósítása szerint. "Dohányzó-helyiségeket alakítottunk ki néhány pubban, de körülményes megmagyarázni a vendégeknek, hogy hol szabad és hol tilos
cigarettázniuk."

Más tulajdonosok szerint a dohányzási tilalom nem jár különösebb hátránnyal.

A vendégek vegyes érzelmekkel fogadták a tiltást, egyesek üdvözölték, mások jogsértésnek nevezték. Akadnak, akik a sört és a cigit egymástól elválaszthatatlannak tartják. Igaz, megjelentek olyan új, fiatal vendégek is, akik magukkal hozták gyermeküket is, amire korábban, valószínűleg éppen a cigarettafüst miatt nem volt példa.

A Brit Orvosi Társaság szerint a most bevezetett tilalom az utóbbi évszázad legnagyszerűbb közegészségügyi intézkedése Walesben. A dohánylobbi képviselői viszont túlzottnak tartják a szigort. Szerintük ezentúl többen cigarettáznak majd az utcán, vagy otthon, gyermekeik körében.
Forrás: euractiv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását