2024. május 8. - Mihály

Vigyázat, nem valódi a lóvé!

A Thaiföldre utazó magyar turistáknak nem érdektelen tudni, hogy - bár csekély mennyiségben - de a délkelet-ázsiai országban is vannak forgalomban hamis papírpénzek.
2008. december 28. vasárnap 18:17 - Hírextra
A hamis pénz forgalomba kerülésének híre az utóbbi időben terjedt el Thaiföldön, emiatt az utóbbi időben előfordul, hogy egyes kereskedők nem fogadnak el ezer baht címletű bankjegyet, holott a jogszabályok ezt kifejezetten tiltják.

Az ország nemzeti bankja szerint 2008-ban mintegy 19 ezer hamis bankjegyet foglaltak le. Ez az arány minimálisnak számít és a tavalyi mértékkel nagyjából azonos: egymillió bankó közül mindössze 57 nem valódi. A talált hamis pénzek nagy része ezer bahtos (1 baht kb. 5,50 forintnak felel meg), amely a legnagyobb címlet.

A rendőrség azt javasolja, hogy a turisták kizárólag hivatalos pénzváltóknál vagy bankban váltsanak külföldi valutát bahtra. A pénzautomaták használta általában biztonságos. A valódi bankjegyek vízjellel és fémcsíkkal vannak ellátva, illetve bizonyos helyeken dombornyomásúak. A bankókat érdemes megvizsgálni és amennyiben hamisnak bizonyul, a rendőrségen vagy a legközelebbi bankfióknál jelenteni kell.

Thaiföldön a pénzhamisítást életfogytig terjedő börtönbüntetéssel sújtják, tudatos forgalomba hozatalukért pedig akár 15 év szabadságveszés járhat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását