2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Nyomd tövig az ünnepek alatt is!

Az ünnepek alatti szabadidő sok mindenre alkalmas. Az evés és pihenés mellett érdemes a szórakozásra is gondolni. Aki pedig valami egészen újra vágyik, az kerekedjen fel négy kerékre. Végigjártuk a budapesti gokartos helyeket.
2008. december 27. szombat 09:07 - Pénzes Dávid
A budapesti gokartpályákon elsősorban a kezdők illetve a középhaladók szoktak megjelenni. A profik más pályákon edzenek, vagy olyan időpontokban, mikor a kezdők és a „csak” szórakozni vágyók már otthon pihentetik kormányzásban elfáradt tagjaikat. Nem kell tehát senkinek attól félni, hogy a legjobbak mellett kell ügyetlenkednie.

Nézzük, merre teheti ezt meg az ember a fővárosban:

Gokart Center

Budapest legnagyobb fedett gokartpályája az Eurocenterben található. 3000 m2 területen 320 méter hosszan élvezhetik a gokartozást a vendégek. A pályán két gyerek és három felnőtt-géposztály található. A pálya biztonságos, de élvezetes: egyenesekkel és különböző nehézségű kanyarokkal tarkított. A természetes szellőzés mellett elszívó rendszer biztosítja a levegő megfelelő tisztaságát. A pálya aljzata viakolor mely ideális a gokartpálya csúszásmentes és ideális ívnek megtalálására.



Padlógáz gokart klub

Kifejezetten amatőr versenyzőknek épült pálya. A tulajdonosok az ő igényeik figyelembevételével tervezték meg a pályát és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat. Céljuk az volt, hogy az amatőr versenyzők közti különbséget ne a gokart milyensége (típusa), hanem a vezető tudása és tehetsége döntse el. A 2002-ben megnyitott központ teljes mértékben fűthető csarnoka 2000 m2 alapterületű. A versenypálya mentén 2000 darab gumiabroncs biztosítja a kisodródás elleni védelmet. A katalizátorral felszerelt autók miatt a versenyzés nem jár együtt füsttel és kellemetlen szaggal. A keletkező kevés füstöt az elszívó rendszer tűnteti el.

Minden gokart speciális 15 cm széles műanyag rugalmas védőkerettel van felszerelve, ami az esetleges ütközéskor tompítja a vezetőre ható rázkódást. Gyerekeknek speciális lehajtható gáz-fék pedálok és ülésbetét szolgál a biztonságos versenyzésre. A pályán akár nyolc gokart is kőrözhet egyszerre, amiket egy speciálisan erre kifejlesztett idomérő rendszer mér századmásodpercnyi pontossággal, amit a külső szemlélődők egy monitoron figyelemmel kísérhetnek. Ezeket az eredményeket a futam végén egy kinyomtatott példányon vehetik át a versenyzők.

Silverkart gokart pálya

Budapesten a 3000 m2-es alapterületen fekvő fedett-fűtött sportlétesítmény teljes körű kikapcsolódást nyújt az odaérkező vendégeknek. Fő tevékenysége a gokartozás, de emellett számos egyéb sportolási lehetőség is a rendelkezésre áll. A kétszintes épület felső szintjén egy kétsoros bowling pálya helyezkedik el, valamint billiárd, elektromos dart's, és csocsó is elősegíti a gokartozás szüneteiben való lazítást.

A 450 méter hosszú gokart pálya az épület alsó szintjén található. Mivel csak egy üvegfal választja el a recepciótól, így már onnan is nyomon követhető a verseny élménye. A pálya érdekessége, hogy a már jól megszokott gumifalas kialakítás helyett egy Németországból származó Flexi Track elnevezésű pálya szegély alkotja a vonalvezetést. Az egymáshoz kapcsolódó Flexi Track-ek rugalmasan illeszkednek össze, ezért ütközéskor minimális elcsúszást eredményeznek, a gokart pedig visszazökkenve eredeti pályájára problémamentesen tovább száguldhat.

A gokartok 270 ccm, Honda motoros, 9,5 LE gépek egyenesen a gyárból. A francia gyártmányú gépek mindamellett, hogy vadonatújak, biztonságosak, megbízhatóak, és látványosak is. Éppen ezért nyolc autó egyszerre gyorsulhat a pályán. A körbe burkolt Sodikartok biztonsági övvel, hidraulikus fékkel, és féklámpával vannak felszerelve, kielégítve a biztonság összes követelményét. A verseny menete számítógépes időméréssel történik, vagyis mindenki a futam végén névre szóló időeredménnyel távozhat. Az éppen aktuális futam monitorokon folyamatosan nyomon követhető mind fent a bárban, mind pedig lent a recepción.

K4 stadion

A pálya: 300 méter hosszú technikás és gyors kanyarokkal tarkított. Az időmérés a világ legprofibb AMB időmérő rendszerével történik (0.01 mp pontosság, statisztikák, top pilóták, eredmények nyomtatott formában). A pálya mellett 200 m2es látványbüfé üzemel, ahol élőben követhetőek a versenyek és a kijelzőn az eredmények.

Budaring

A pálya nagyon technikás versenyzésre ad lehetőséget, hosszúsága 800 méter, szélessége 8 méter. Így egyszerre akár 10 gokart is a pályán lehet. Sötétedéskor a színvonalas futam-lebonyolításhoz a megfelelő fényerőt 12 db halogén lámpa biztosítja. A futamok időtartama alatt computeres idoméréssel zajlik: ez rögzíti a versenyzők mindenkori pozícióját, köridejét, sebességét; melyet a futam végén minden résztvevő megkap. A pálya fölötti kijelző tábla segítségével a versenyzők a futam közben is folyamatosan figyelemmel kísérhetik helyzetüket, míg a nézők a verseny mindenkori állását a Depóban elhelyezett monitoron keresztül követhetik.

Campona Gokart pálya

A pálya területe 2000 m2, melyen 9 darab felnőtt és 2 darab gyerek gokart bérelhető. A felnőtt gokartok 270 köbcentiméteres 12LE-s, 4 ütemű motorral hajtottak és hogy még izgalmasabb legyen, számítógépes időmérés is ad lehetőséget a versenyzésre. A pályához egy hangulatos, fedett, asztalokkal és ülőhelyekkel felszerelt lelátó tartozik. Az időjárás viszontagságai miatt a Camponaring csak márciustól novemberig van minden nap nyitva. Ellenben, télen is van mód a szórakozásra: minimum 3 menet megvásárlásával, melyet időpont egyeztetés alapján szinte bármikor igénybe lehet venni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását