2024. május 7. - Gizella

Az angolok visszaszorítanák az amerikaiakat

Skóciában fordulatot vett a nagy mókushonvédő háború: három évre szóló, 2,16 millió dolláros (400 millió forintos) programot hirdettek az agresszív amerikai szürke mókusok visszaszorítására - olvasható a USA Today című amerikai lapban.
2008. december 21. vasárnap 17:34 - Hírextra
Észak-Angliában és Skóciában élethalál harc folyik a tengerentúlról érkezett betolakodók ellen; a britek egyre kétségbeesettebben igyekeznek megállítani az amerikai szürkék invázióját, amely kipusztulással fenyegeti az őshonos mókusokat.

A helyzet annyira kétségbeejtő, hogy a brit kormány, valamint több állatvédő csoport vadászok és tudósok segítségét kérte, és kiterjedt kampánnyal harcol, de egyelőre sikertelenül. A szürke veszély miatt menedékhelyeket alakítottak ki a vörös mókusoknak, ahol önkéntesek kémlelik folyamatosan az ellenséget.

"Cselekednünk kell (...) a vörös mókusok veszélyeztetett helyzetbe kerültek, kevés időnk maradt, hogy megmentsük őket a kipusztulástól" - mondta Michael Russell skót környezetvédelmi miniszter, amikor a napokban meghirdette a 2,16 millió dolláros programot a szürke rágcsálók megfékezésére.

A vörös mókusok 10-15 év alatt el fognak tűnni, ha semmit sem teszünk - figyelmeztett Rachel Walton, a Mentsétek Meg Mókusainkat vezetője, ez egyike az amerikai szürke mókusok ellen esküdt harcot folytató mintegy 50 állatvédő csoportnak. Küzdelmüket Károly herceg is támogatja. "Nagyon agresszívnak kell lennünk, hogy megvédjük őket, nem sok időnk maradt" - mondta Walton.

Az amerikai szürke mókusok a viktoriánus korban, egészen pontosan 1876-ban kerültek Nagy-Britanniába, akkor úgy gondolták, hogy aranyos új lakója lesz a brit erdőségeknek. Tévedtek. Nem lett aranyos. Az őshonos vörösöknél csaknem kétszer nagyobb testű szürkék erősebbnek és rátermettebbnek bizonyultak az élelemért és élettérért folytatott küzdelemben.

Az amerikai mókusok az éretlen magokat és gyümölcsöket is elfogyasztják, a vörösök szervezete ezzel szemben csak az érett magokat és bogyókat tudja megemészteni. Ennél sokkal kellemetlenebb, hogy a tengerentúli szürke állatkák olyan mókushimlőt vittek Nagy- Britanniába, amely az ott élő vörös populáció számára halálos. A betegség Anglia déli és középső részén már jószerivel kiirtotta az őshonos mókusokat, amelyeket most már Skóciában, illetve a vele határos három angliai megyében is eltűnés fenyeget.

Az állatvédők adatai szerint Nagy-Britanniában mindössze 120 ezer vörös mókus maradt, ezeknek 75 százaléka Skóciában él. A szürke mókusok száma viszont 2,5-5 millióra tehető. A tudósok dolgoznak egy vakcinán, amellyel a vörös mókusok immunissá tehetők a himlő ellen, de állatvédők szerint a megoldás még évekre van, és már túl késő lehet. A szürke mókusok elleni fogamzásgátló szerek kifejlesztésével is kísérleteznek, de az állatvédők szerint ez azért nem lehet igazán hatásos, mert a vörösök is elfogyaszthatják a természetbe kihelyezett csalikat.

A vörös mókusok menedékhelyein vadászok irtják a behatoló agresszív szürke mókusokat. Simon Spiller, a devoni Otterton Mill étterem tulajdonosa úgy próbálja felhívni a figyelmet a vörös mókusok végtelenül nehéz helyzetére, hogy szürke mókusokból készült ételeket vett fel a menübe. "Az íze félúton van a vaddisznó és a fácán között, kevesebb zsírt és több ásványi anyagot tartalmaz, és nem drága" - fejtegette Spiller, aki országos mókushúsellátó szolgálatot indított. A szürke mókus nagykereskedelmi ára 7,5 dollár körül mozog, a kiskereskedelmi forgalomban egy mókus 12 dollárnak megfelelő összegért kapható. Spiller elmondta: nincs semmi bajuk az amerikai szürke mókusokkal, csak szeretnék megvédeni a saját vörös mókusaikat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását