2024. április 25. - Márk

Nem vagyunk tehetetlenek

A kutatásokból egyre inkább egyértelmű, hogy a testi elváltozásokhoz hasonlóan a lelki betegségekre - például szorongásra, depresszióra, agresszióra - is létezik genetikai hajlam - jelentette ki Pléh Csaba pszichológus professzor, akadémikus a Semmelweis
2008. december 20. szombat 07:25 - Hírextra
A Budapesti Műszaki Egyetem Kognitív Tudományi Központjának vezetője hozzátette: az egyén sokat tehet azért, hogy örökletes hajlamait ellensúlyozza, így azokból ne legyen betegség.

A legtöbb viselkedészavar esetén a genetika hajlamosított tényezőkről beszél, vagyis bizonyos génváltozatok esetén az ember hajlamosabb mondjuk nagyon félős, vagy nagyon támadó lenni - közölte az InfoRádióval Pléh Csaba pszichológus professzor, akadémikus.

A Budapesti Műszaki Egyetem Kognitív Tudományi Központjának vezetője kifejtette: ha valakit a génváltozatok szorongóvá tesznek, akkor könnyebben megtanul bizonyos helyzetekben félni, de ahhoz kellenek fenyegető helyzetek, hogy a klinikai szorongás kialakuljon.

A modern társadalom a saját életének megszervezésével sokat tett azért, hogy megváltoztassa azt a környezetet, ami a hajlamokból betegségekhez vezethet, ugyanakkor nem szabad feladni azt a küzdelmet, hogy kevésbé stresszessé, jobban elfogadóbbá tegyük a környezetet, így kevesebb szorongó ember lehet - fogalmazott Pléh Csaba.

A professzor szerint az egyén sokat tehet azért, hogy örökletes hajlamait ellensúlyozza különböző szórakozási és sportolási lehetőségekkel, így azokból ne legyen betegség. Nem gondolhatjuk, hogy tehetetlenek vagyunk - tette hozzá.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását