2024. április 25. - Márk

Fradi volt, Fradi van, holding lesz!

Fradi volt, Fradi van, holding lesz – üvöltheti ezután az egyszeri fradista önfeledten, tudniillik az FTC szakosztályai üzleti arculatot váltottak, s mostantól holdingként működnek. A Hírextra utánajárt, hogy ki jár a legjobban ezzel a jogi-pénzügyi
2008. december 19. péntek 17:59 - Gedei Szilárd
A helyzet nem is olyan bonyolult, mint az elsőre tűnik: a Ferencváros vezetése mindössze annyit tesz, hogy szakosztályait kft.-vé alakítja át, azaz holdingként működik tovább. A gazdasági társaságokká alakított szakosztályok fölött tehát továbbra is ott leskelődne az anyaegyesület, mégis önállóan gazdálkodhatnának.

Megcsinálhatják a szerencséjüket

Az első kérdés, mely fölvetődik minden fradistában és kevésbé fradistában, hogy mi a búbánatért volt erre szükség. A válasz viszont sokkal egyszerűbb annál, minthogy feleslegesen kombinálni kezdjenek a Fradit néha okkal, sokszor azonban ok nélkül bántók. A felsővezetés (végső soron az angolok, Kevin McCabe vezetésével, még ha ők elsősorban a futballklubra koncentrálnak is) így ugyanis könnyedén beleláthat a különböző szakosztályok pénzügyeibe, és ha valami csúnyaságot talál azonnal jöhet a dádázás.

A klub ugyanis ötvenkét százalékos tulajdonrészt tudhat magáénak minden egyes szakosztályban, azaz ha kell, bármibe beleszólhat (akár a személyi kérdésekbe is). Cserébe viszont az ügyes „alosztályok” megcsinálhatják maguknak a szerencséjüket: ha tudnak, egyedül kereshetnek tehetős támogatókat, sőt akár résztulajdonosokat is.

Ami pedig az egészben a legnagyobb üzlet – a szakosztályok részéről -, hogy a Fradi még mindig támogatja őket, mint ahogyan eddig is tette. McCabe pénzéből például már eddig is költöttek hatvan milliót a különböző szakosztályokra az illetékesek, s még további pénzeket szánnak a „kicsiknek”. Úgy is mondhatjuk, a gyerekek kirepülnek a fészekből, de a mama még csomagol néhanapján rántott húst nekik.

Végre foglalkoznak az elfelejtett szakosztályokkal

Az átszervezendő szakosztályok
Atlétika
Akrobatikus torna
Birkózás
Curling
Jégkorong
Női torna
Teke
Úszás
Vízilabda
Vízilabda utánpótlás
Akik azért kicsik, mert ugyan már hónapok óta azt halljuk, hogy az angol befektetők pénze megmenti a csapatot, sőt építik az új stadiont és mindenképpen föl kell jutni a másodosztályból az NB I-be. Azaz sok mindenről szó volt az elmúlt időszakban a Fradinál, de a labdarúgáson kívül a többi szakosztály alig jött szóba. Ezzel a húzással azonban végre a „kicsik” helyzete is megoldódni látszik, még ha elég sok melójuk is lesz benne a szakosztályvezetéseknek.

A női kézilabda szakosztály például már túl van ezen az átalakuláson. – 2001-ben nálunk már megtörtént a változás, mert akkor mondta ki egy friss jogszabály, hogy a miénkhez hasonló kluboknak át kell alakulniuk gazdasági társasággá – tudtuk meg Maglódi Lajostól, a Ferencváros női kézilabdacsapatának szakvezetőjétől. Azaz nem is jelent olyan nagy különlegességet az ilyenfajta váltás, bár meg kell jegyezni: a kézis szakosztály lényegi működése azóta sem változott sokat.

- Egyszerű a helyzet, korábban voltak szakosztályok, amelyek nem jól gazdálkodtak, és volt, hogy a Fradi nem kapott emiatt adóigazolást, vagy inkasszózták a számláját – mondta Rieb György a sportnapilapban, s kitért arra is, hogy ezt szeretnék elkerülni a jövőben. – A klub ötvenegy-ötvenkét százalékban lenne tulajdonosa a gazdasági társaságoknak, mi végezzük majd a könyvelésüket tehát teljesen önállóan működhetnek, de kontroll alatt állnak, a klub felügyelné a helyes gazdálkodást – fejtette ki a nemrég újraválasztott klubelnök.

Homályos pont: mi lesz, ha többet akarnak?

A kulcsszó pedig itt egyértelműen a helyes gazdálkodás, persze a másik véglet sem elhanyagolandó: mi történik, ha egész egyszerűen bedől az egyik szakosztály? Pont ez a lényeg, ugyanis ha a holdinggá alakítás után történik meg ez valamelyik szakosztállyal maga a Fradi is csak részben szívja meg. Ráadásul egy csapásra bonyolulttá válik a helyzet, ha idővel az egyik szakosztályban a Fradin kívüli tulaj a többségi tulajdonra tör. Egy kft.-ben ugyanis általában az erősebb kutya esete áll fönn: a többségi tulajdonost megkerülve lényegében lehetetlen nagyobb kaliberű döntéseket hozni. Azaz minden a Fradin kell, hogy keresztülmenjen, nem véletlen tehát az ötven plusz egy kicsi százaléknyi kikötés. Rieb György elnök beismerte, hogy előfordulhat az eset, amikor az egyik cég szeretne a szakosztályban többségi tulajdonossá válni.

Rieb szerint ilyenkor következik az, hogy a Ferencváros elnöksége leül és megtárgyalja, mi legyen: adják a többséget, vagy sem. Szerintünk pedig ilyenkor pusztán csak az következik, hogy felmérik: mennyi pénzt is hajlandó a többségi tulajdonra ácsingózó fél átutalni a Fradi bankszámlájára.

Ha eleget, jöhet az átutalás és végül mindenki jól jár. Ha viszont nem, hát marad a Fradi nagy, simogató családfői keze a szakosztályon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását