2024. május 18. - Erik, Alexandra

Óvatosan költünk, de nem spórolunk

Az emberek többsége tart attól, hogy a válság hatással lesz életkörülményeire - derül ki a MASMI Hungary Piackutató Intézet elemzéséből, amelyet a csütörtöki Népszabadság közölt. A karácsonyi kiadásokon azok spórolnak, akik már tudják, hogy jövedelmük biz
2008. december 18. csütörtök 07:03 - Hírextra
A lap felkérésére végzett felmérés szerint elenyésző, mindössze 0,6 százalék azok aránya, akik nem is tudnak a válságról. Az átlagosnál is jobban aggódnak a 40 év felettiek, a felsőfokú végzettségűek és a kisvárosokban élők - olvasható a felmérés következtetéseit ismertető cikkben.

Az utóbbi hetekben a fővárosban és 67 településen készült felmérés azt vizsgálta, miként éljük meg a pénzügyi-gazdasági válságot, milyen hatással van pénzköltési szokásainkra, s különösen az idei karácsonyi kiadásokra.

A megkérdezettek 14 százaléka állította: függetleníti magát a válsággal kapcsolatos történésektől - ez elsősorban a 30 év alattiak körében jellemző. Negyvenöt százalék azoknak az aránya, akik azt gondolják: a válság biztosan nagy valószínűséggel negatívan hat majd egyéni anyagi helyzetükre.

Mindössze 15 százalék az optimisták a aránya, vagyis azoké, akik azt hiszik, hogy a válság nem befolyásolja majd anyagi helyzetüket. E tekintetben a 30 év alattiak, a felsőfokú végzettségűek, valamint a magas jövedelműek körében regisztráltak az átlagosnál magasabb értékeket. A válaszadók kevesebb mint tizede még nem tudja megítélni, mire számíthat.

A magyarországi felnőttek általában 6-7 embernek vesznek karácsonyi ajándékot, s erre összesen 30 ezer forint körüli összeget szánnak. A válsággal kapcsolatos pesszimista várakozások ellenére, mindössze az emberek negyede tervez szerényebb karácsonyi ajándékozást a tavalyinál, és 14 százalék azok aránya, akik jelentősen lefaragtak tervezett kiadásaikból. A felmérés készítői szerint a karácsonyi ajándékozásra szánt összeg csak azok körében fog észrevehetően csökkeni - átlagosan valamivel több mint tizedével -, akik már érzékelik, hogy jövedelmük bizonytalan - áll a cikkben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását