2024. május 3. - Tímea, Irma

Óvatos költségvetés

Előretekintő, de óvatos a győri önkormányzat 2009. évi költségvetési koncepciója - hangoztatta Borkai Zsolt (Fidesz) polgármester a csütörtöki ülésen, amely hosszas vita után elfogadta az előterjesztést.
2008. december 18. csütörtök 20:47 - Hírextra
A hozzászólások nyomán bekerül a koncepcióba az ellenzéki MSZP-frakciónak a kultúrával, továbbá a kis- és középvállalkozások támogatásával kapcsolatos javaslata. Eszerint a város a kultúra jövő évi finanszírozását az ez évihez hasonló módon tervezi, a kis- és középvállalkozások támogatásának lehetőségét pedig a jövő évi költségvetés mozgásterének figyelembe vételével megvizsgálja.

Az iparűzési adó csökkentése ügyében viszont nem közeledtek az álláspontok. Az ellenzéki MSZP-frakció már hosszabb ideje szorgalmazza a 2 százalékos iparűzési adó 1,6 százalékosra csökkentését, mert szerinte ennek munkahely-megtartó hatása lenne. A többségi Fidesz-frakció véleménye ezzel szemben az, hogy a csökkentés egyrészt jelentős, 3-4 milliárd forintos bevételkiesést jelentene a városnak, másrészt leginkább a nagyvállalatok, a multinacionális cégek, s nem a kis- és középvállalatok számára járna nagyobb előnnyel.

A polgármester a közgyűlésen hangsúlyozta: a vállalkozásokat a szakember-utánpótlás sajátos módszereivel támogatja az önkormányzat: ez év őszétől ösztöndíjat ad azoknak a fiataloknak, akik hiányszakmákban tanulnak.

A koncepcióban az önkormányzat által korábban már eldöntött beruházások, egyebek között a Mosoni-Duna híd építésének megkezdése, a Barátság park felújítása, a Széchenyi tér rekonstrukciójának megindítása és a hulladékgazdálkodási projekt megvalósításához vállalt önkormányzati támogatás biztosítása szerepel. Azonban ezeket is óvatosan kezelik, mert kiemelt fontosságúnak tartják jelentős mértékű tartalék képzését az előre nem látható problémák kezelésére.

A polgármester a közgyűlésen kijelentette: az iparűzési adóbevétel 20-30 százalékos csökkenésével számolnak. Ez az összeg elérheti a négymilliárd forintot, ugyanakkor valószínűsíthetően növekedni fognak a város szociális kiadásai a gazdasági válság következményeként.

A koncepció alapján dolgozzák ki a 2009-es költségvetés tervezetét. Ezt a jövő év elején tárgyalják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását