2024. április 30. - Katalin, Kitti

Nemcsak tüdőrákot okozhat a dohányzás?

A dohányzás növeli a vastagbélrák kockázatát is - derül ki egy kedden nyilvánosságra hozott vizsgálatból, amely első ízben mutatta ki a nikotinfüggőség és e betegség közötti egyenes összefüggést.
2008. december 16. kedd 19:45 - Hírextra
A rendszeresen dohányzóknál 18 százalékkal nő meg e betegség kialakulásának kockázata, s 25 százalékkal nagyobb a rizikója, hogy e kórban hunynak el, mint azoknál, akik soha nem kerültek közelebbi kapcsolatba a nikotinnal - számolt be Edoardo Botteri, a milánói székhelyű Európai Onkológiai Intézet kutatója. A tudósok 121 olyan kutatás adatait dolgozták fel, amelyben 40 ezer vastag- és végbélrákban (kolorektális daganatban) szenvedő férfi és nő, valamint további 100 ezer egészséges ember adatait szerepelnek. Mint kiderült, a rizikó 10 évnyi dohányzás után kezd növekedni. A kutatók eredményeiről a Journal of the American Medical Association számolt be.

Már réges rég bebizonyosodott, hogy a dohányzás növeli a tüdőrák kockázatát, ahogy egy sor más rosszindulatú daganatféleség rizikóját is. A nikotin okolható a szívproblémákért és a légzőszervek betegségeiért, ám eddig nem volt világos, hogy milyen szerepet játszik a kolorektális rák kialakulásában - mutatott rá Edoardo Botteri. "Logikátlannak tűnt eddig a dohányzás és a kolorektális daganatok közötti összefüggés" - jelentette ki Botteri, aki szerint tanulmányuk újabb nyomos okot szolgáltat arra nézve, hogy miért kell abbahagyni a dohányzást.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint a kolorektális rák a harmadik leggyakoribb daganatos halálok. A betegség rizikófaktorai között szerepel a családi előfordulás, a vastagbél gyulladásos megbetegedései, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a zsíros étrend, a vörös húsok, valamint a húskészítmények túlzott fogyasztása.

Az elmúlt évtizedben némely országban csökkent a kolorektális daganatok miatti halálozás, ami egyrészt a felvilágosítással, másrészt a betegségnek a kolonoszkópia és más vizsgálati módszereknek köszönhető korai kórismézésével magyarázható. Az Egyesült Államokban e vizsgálatokat 50 éves kortól javasolják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását