2024. május 3. - Tímea, Irma

Az álnevet viselő író élete

Újabb helytörténeti jelentőségű könyvet ad ki a paksi Pákolitz István Városi Könyvtár: az Inotai Imre egykori kántortanító életét bemutató kötet a Hiador-sorozat ötödik darabjaként jelenik meg karácsony előtt.
2008. december 14. vasárnap 07:10 - Hírextra
Gutai István, a bibliotéka vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a könyvtár alapításának 50. évfordulóján, 2003-ban jelent meg az első Hiador-könyv. A sorozat a Pakson született író, Jámbor Pál legismertebb álnevét viseli. A könyvtár a sorozattal a helyi értékeket szeretné megőrizni, minden eddig kiadott kötetének van paksi vonatkozása.

Inotai (Hoffmann) Imre kántortanító 43 éven át oktatott és nevelt, közben énekkart vezetett, műkedvelő színjátszó előadásokat rendezett, fuvolán játszott, zongorázott, nótákat szerzett, méhészkedett, szenvedélye a fényképezés volt. Életében csupán néhány képe jelent meg, halála után azonban helytörténeti kiállításokon és kiadványokból, valamint a Hiador-sorozat egyik korábbi könyvéből ismerhették meg munkásságát az érdeklődők. A Megörökíteni? című kötet Inotai Imre halálának 40. évfordulója alkalmából jelenik meg.

A Hiador-sorozatban elsőként Pakson járt költők verseit gyűjtötték csokorba Kézírás címmel. A második kötet a Pakson élt karnagy-zeneszerző, Rézbányai Dezső életét és munkásságát mutatja be. A harmadik az 1956. Paks - A jelöletlen filmtekercs címet viseli; ebben Inotai Imre ellenforradalomról készült fotói kaptak helyet. Negyedikként A meg sem ismert Palágyi című kötetet adta ki a Pákolitz István könyvtár. Gutai István hozzátette: előkészületben van a híres paksi személyiségeket bemutató kötet.

Az igazgató elmondta, hogy szponzorok segítik a városi könyvtárat a kiadásban. Esetenként az önkormányzat és az atomerőmű áll melléjük, de többségében paksi vállalkozók finanszírozzák a könyvkiadást. Az igazgató arról is beszámolt, hogy a sorozat része egy cédé, amelyen a paksi Károly János Requiem ,56 hőseiért című kórusművét jelentették meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását