2024. május 2. - Zsigmond

2008 is a terror éve volt

A 2008-as évben sem történt kevesebb terrorista merénylet, az iraki fegyveres konfliktusban továbbra is mindennaposak a terrorcselekmények, gócpont maradt a Kaukázus térsége, s több összehangolt terrorsorozatot követtek el Pakisztánban, Afganisztánban és
2008. december 14. vasárnap 13:21 - Hírextra
január 10. PAKISZTÁN: 26 ember vesztette életét, mintegy 60 megsebesült Lahorban, amikor öngyilkos merényletet követtek el a legfelsőbb bíróság épülete előtt.

január 16. SRÍ LANKA: Buttala városban legalább 30 ember életét vesztette, 67 megsebesült egy utasokkal zsúfolt autóbusz elleni pokolgépes merényletben.

február 1. IRAK: Legalább 98-an meghaltak és 208-an megsebesültek két bagdadi piacon elkövetett öngyilkos pokolgépes merényletben, amelyeket szellemi fogyatékos nőkkel hajtattak végre.

február 7. - Szomáliában egy kézigránátos merényletben legalább 20 ember halt meg.

február 12. SZÍRIA: Autóba rejtett pokolgép megölte Damaszkuszban Emád Mugnijét, a libanoni Hezbollah egyik legfontosabb katonai vezetőjét.

február 16. PAKISZTÁN: Paracsinar városában a Pakisztáni  Néppárt egyik képviselőjelöltjének háza előtt öngyilkos merényletet hajtottak végre, amelynek legkevesebb 46 halottja volt.

február 17. AFGANISZTÁN: Kandahár városában egy kutyaviadal nézői között robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő, a terrorcselekménynek legkevesebb 100 halálos áldozata volt.

február 29. IRAK: Moszulban elrabolták Paulosz Faradzs Rahlo káld katolikus érseket, akinek földi maradványait március közepén találták meg a város közelében.

március 6. - IRAK: Bagdad kereskedelmi negyedében kettős pokolgépes merényletet követtek el, amelynek legalább 54 halálos áldozata volt.

március 6. IZRAEL: Két fegyveres palesztin egy Talmud-iskolában kezdett lövöldözni, a lövöldözésnek 8 halálos áldozata volt.

március 7. SPANYOLORSZÁG: AZ ETA baszk szakadár szervezet egy fegyveres két nappal a parlamenti választások előtt meggyilkolt Mondragón városában egy szocialista politikust.

március 18. IRAK: Kerbalában egy kávézóban robbant pokolgép, a merényletnek 53-an, főként síita zarándokok estek áldozatául.

március 21. OROSZORSZÁG: meggyilkolták az orosz központi televízió egy riporterét, aki főként a Kaukázussal foglalkozott.

április 7. BULGÁRIA: Szófiában fényes nappal lőtték fejbe a maffia ügyeivel szakértői szinten foglalkozó Georgi Sztojev írót.

április 15. IRAK: Baakúbában legkevesebb 40, Ramádiban 14 embert ölt meg autóba rejtett pokolgép robbanása.

május 2. JEMEN: 18 halottja és 60 sebesültje volt annak a pokolgépes merényletnek, amelyet az észak-jemeni Szaada városában egy szunnita mecset előtt követtek el

május 13. INDIA: Hat pokolgép lépett működésbe Dzsaipur város piacain és zsúfolt közterein, a merényleteknek legalább 80 halottjuk volt.

június 6. SRÍ LANKA: Colombo egyik külvárosában egy busz mellett elhelyezett robbanószerkezet 21 ember életét oltotta ki.

június 17. - IRAK: Bagdadban egy piac környékén egy buszmegállónál álló gépkocsiban robbant bomba, a merénylet 53 áldozatot követelt.

június 26. MEXIKÓ: Rövid időn belül a harmadik drogügyekkel foglalkozó magas rangú rendőrt ölték meg Mexikóban.

július 7. AFGANISZTÁN: India kabuli nagykövetsége előtt követtek el öngyilkos merényletet, a robbanásban 58-as vesztették életüket.

július 26. INDIA: A főként muzulmánok lakta Ahmadábádban egy óra leforgása alatt 16 pokolgép robbant, , a merényletsorozatnak 45 halálos áldozata volt.

július 27. TÖRÖKORSZÁG: Két pokolgép robban6 Isztambul egyik külvárosában egy zsúfolt üzletsoron. 13 ember életét vesztette, 154 megsebesült.

augusztus 13. LIBANON: Az észak-libanoni Tripoli városában egy forgalmas utcán robbant pokolgép, a detonáció 18 ember életét oltotta ki.

augusztus 19. ALGÉRIA: 43 ember halt meg az észak-algériai iszer rendőrakadémiája ellen elkövetett öngyilkos merényletben.

szeptember 6. PAKISZTÁN: Pesavarban egy autóba rejtet pokolgép robbanása ötvennél több ember életét oltotta ki.

szeptember 17. JEMEN: Autórobbantás merényletet követtek el a szanaai amerikai nagykövetség ellen, a merényletnek 16 halálos áldozata volt.

szeptember 20. PAKISZTÁN: Legalább 60 halálos áldozat volt annak az öngyilkos merényletnek, amelyet a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban követtek el a Marriott luxusszálloda közelében. A halottak között volt Csehország pakisztáni nagykövete is.

október 10. PAKISZTÁN: Orakzai tartományban öngyilkos merényletet követtek el egy törzsi gyűlésen, a robbanásnak száznál is több halálos áldozata volt.

október 23. HORVÁTORSZÁG: Zágrábban pokolgépes merényletben meggyilkolták Ivo Pukanic-t, a Nacional című horvát hetilap volt főszerkesztőjét. Az utóbbi hónapokban ez már az ötödik brutális merénylet volt az országban.

október 30. INDIA: Asszám államban egy pokolgépes merényletsorozat 84 emberrel végzett.

november 22. HONDURAS: Agyonlőtték a hondurasi parlament alelnökét és egy képviselőjelöltet.

november 26. OROSZORSZÁG/ÉSZAK-OSZÉTIA: Merénylet áldozata lett Vitalij Karajev, Vlagyikavkaz polgármestere.

november 26. INDIA: Mombaiban iszlamista fegyveresek összehangolt terrortámadást intéztek szállodák, pályudvarok, kórházak, rendőrségi épületek és egy zsidó szervezet székháza ellen. A merényleteknek  Mumbaiban (Bombay). A merényleteket a Dekkáni Mudzsáhidek nevű, eddig ismeretlen szervezet vállalta. 28-án indiai kommandósok megrohamozták a zsidó kulturális központot, az akcióban megölték a két túszejtőt és meghalt öt izraeli túsz a támadásban. A merényleteknek 188 halálos áldozatuk volt, közülük sok külföldi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását